Foto: Cockie Kremers

Vorige week plaatsten we een artikel over de kauwen die voorheen overnachten op de kerktoren in Mill. Sinds ruim een maand doen ze dat niet meer maar kiezen ze voor een plekje in de bomen in de omgeving. We vroegen of er wellicht mensen zijn die weten waarom dit zo zou zijn.

Diverse lezers lieten weten dat dit mogelijk met de warmte te maken heeft. Op de kerktoren met een leiendak zal het warmer zijn dan in de beschutting van de bomen. Ook opperde een lezer dat het tarief voor een overnachting in de kerktoren wellicht verhoogd zou zijn en overnachten in bomen voordeliger is voor kauwen. Anderen opperden dat de reden zit in de aanwezigheid van een koppel kerkuilen of roofvogels. Enkele lezers wisten te vertellen dat er een koppel buizerds, haviken en of slechtvalken een nest heeft ergens in de kerktoren en dat zij hun territorium en jongen vrij agressief en intensief beschermen. De kauwen kiezen daardoor waarschijnlijk voor hun eigen veiligheid voor een slaapplek in de bomen. De verwachting is dat ze de kerktoren weer zullen gebruiken als de jonge van de roofvogels zijn uitgevlogen.

Heeft u ook vragen rond speciale zaken en wilt u andere lezers van De Neije Krant en inmill.nl vragen om deze te beantwoorden? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..