Vorige week is een nieuwe wiek geplaatst op de Heimolen in Sint Hubert. “De oude wiek, of zoals wij molenaars zeggen een roede, was aan vervanging toe.” Dat vertelt Walter Cornelissen, vrijwillig molenaar van de Heimolen.

“Dit heeft te maken met het houtwerk wat zeer slecht was en de oude “van Bussel” stroomlijn neus heeft geen remkleppen en voor veilig draaien met de molen is dit wel gewenst. Tevens is de roede van het fabricaat “Derckx “gestoken in 1993 vaker verdacht van haarscheurtjes in de lassen. Dit alles was de reden om het geheel te gaan vervangen.” 

Molenmaker Beijk uit Afferden Limburg heeft van de gemeente Land van Cuijk de opdracht gekregen voor deze vervanging. Om een nieuwe roede te plaatsen zal eerst de oude verwijderd moeten worden en dat is een vakkundig werkje. “De roede is 25 meter lang en dan mag er niks misgaan. Als de oude roede verwijderd is wordt eerst de kop waar die in zat ontroest en van een coating voorzien. Dan kan de nieuwe roede er weer ingeschoven worden en met wiggen vastgezet worden. Daarna komen en nieuwe Larix heklatten erin en kan de nieuwe “van Bussel” stroomlijnneus met remkleppen gemonteerd worden.” Afgelopen maand is ook al het houtwerk aan de buitenkant van de molen opnieuw geschilderd en rotte delen van het hout vervangen. “Als alles klaar is kan de molen er weer jaren tegen en zal deze weer menig rondje draaien.”

De molen is iedere zaterdagmiddag van 12.30 - 16.00 uur geopend voor publiek en de toegang is zoals altijd geheel gratis.