Plaatselijke zender Valuwe-TV in Cuijk interviewde onlangs enkele makers van DeStieR over de 100ste uitgave. (Foto: Ellie Strik)

CUIJK - “Een echt lokale krant voor Cuijk, zoals vroeger de Echo ooit was”, zegt medewerker Jos Janssen van DeStieR, dé Cuijkse krant. Dit weekeinde wordt de verschijning van de 100ste uitgave gevierd.

Door Twan Dohmen

Op vrijdag 13 september 2019 kwam de eerste officiële krant in de oude gemeente Cuijk uit. Het nulnummer, een proefuitgave om te testen hoe lezers en adverteerders reageerden, verscheen eerder die zomer. “Het heeft ons geen ongeluk gebracht ondanks de eerste verschijning op vrijdag de dertiende. Het bleek een goede zet, nu bijna vier jaar later”, aldus Ron Bäumler, uitgever van DeStieR en eigenaar/directeur van Grafisch Huis in Boxmeer en Nijmegen.

Als jonge drukker bij Schoth in Boxmeer droomde hij er al van. Hij zag het toenmalige Boxmeers Weekblad van de persen rollen aan de Steenstraat. Dat wilde ‘Ronny’ later ook wel, een eigen krant maken. Zijn droom werd werkelijkheid toen op 11 november 2016 het eerste nummer van DeBoK op de deurmat viel, de nieuwe krant in de voormalige gemeenten Boxmeer en Sint  Anthonis.

“Mensen willen lokaal nieuws lezen, weten wat er in hun eigen buurt of wijk gebeurt. De ondernemers hebben een podium in de lokale krant, een groot voordeel van onze kranten die heel plaatselijk gericht zijn. Met voor een belangrijk deel eigen Cuijkse pagina’s, zoals dat ook in Boxmeer, Sint Anthonis en Grave gebeurt”, verduidelijkt Jos Janssen.

Zakennieuws van ondernemers, de activiteiten van de lokale sportvereniging, de voorstelling van de toneelclub. Maar ook achtergrondverhalen, interviews, de voorstellingen in het theater of het cafézaaltje. Het is allemaal te lezen in DeStieR, DeBoK en DeGraeF. “Trots zijn wij dan ook op al onze medewerkers, schrijvers en columnisten, die met een kwinkslag en de nodige humor en een tikkeltje zelfspot schrijven over politiek, gemeente, sport, muziek en alledaagse dingen. Bekende en minder bekende burgers laten ook hun licht schijnen over het wel en wee in onze mooie regio”, verklaart Ron. “Lezers kijken uit naar onze kranten. Verhalen uit onze kranten worden zelfs voorgelezen aan bewoners in verpleeghuizen in de regio. Mooi toch?”

De laatste loot aan het drietal kranten werd DeGraeF in de oude gemeente en stad Grave. Bijna twee jaar geleden verscheen het eerste nummer in Grave en omgeving, vlak voor de herindeling van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Met bovendien de samenwerking met Stichting de Neije Krant in de oude gemeente Mill en Sint Hubert valt er een lokale huis- aan- huiskrant in de bus in het gehele Land van Cuijk. Daarnaast wordt gedacht aan het opzetten van een nieuwe krant aan de overkant van de Maas in de regio Gennep, DeOoievaaR. 

“Hoewel de papieren kranten onze basis zijn, werken we aan verbeteringen van de online kranten en een nieuwe website die later dit jaar wordt gepresenteerd. Hét Mediaplatform Land van Cuijk genaamd LvCNIEUWS.nl zal dan online gaan. Met alle inspanningen zijn wij binnenkort weer helemaal up-to-date”, vertelt uitgever Ron Bäumler.

De toekomst van dé kranten DeStieR, DeBoK en DeGraeF? “Echte lokale kranten, gemaakt door en voor heel betrokken mensen uit de eigen streek, zullen altijd blijven bestaan. Wij zijn niet meer weg te denken”, is de overtuiging van Jos Janssen en Ron Bäumler.