Omroepvoorzitter Lowie Althuizen overhandigde vorige week de Routerkaart 2023/2024 aan wethouder Joost Hendriks. (Foto: Peter Linders)

Omroep Land van Cuijk heeft een missie. Op weg naar een volwassen streekzender is een route uitgestippeld, waarbij een klein team betaalde krachten naast de vrijwilligers de programma’s op radio en televisie gaan maken.

Door Twan Dohmen

Ruim een jaar geleden werd Omroep Land van Cuijk aangewezen als lokale media-instelling van de gemeente Land van Cuijk. In die lijn dient de streekomroep verder te professionaliseren. Daarvoor werd een routekaart gemaakt met de titel Heerlijk & Eerlijk.

“Een missie en een plan om goed voorbereid te zijn op de toekomst”, zegt omroepvoorzitter Lowie Althuijzen. De omroep wacht namelijk grote uitdagingen. De uitgangspunten en beleid zijn op papier gezet. “Wat willen wij bereiken? Welke acties gaan wij oppakken. De kaart biedt een glasheldere route voor 2023 en 2024, een route naar een succesvolle toekomst van onze omroep. Stap voor stap willen wij dat gaan waarmaken.”

“Onze omroep willen wij op een hoger niveau tillen”, benadrukt Althuizen. “De organisatie moet beter, wat ook inhoudt dat er straks betaalde krachten komen. Wij denken aan een klein team, een coördinator/directeur en een drietal journalisten. Zonder vaste betaalde krachten kunnen wij die stap naar de gewenste professionalisering niet maken. Zij kunnen overdag op pad om nieuwsitems te maken. Vrijwilligers met een baan daarnaast kunnen zich niet altijd vrij maken, een cameraman en verslaggever die betaald worden is de oplossing.”

De Rijksoverheid subsidieert de erkende streekomroepen. De eerste omroepen hebben afgelopen jaar al een bijdrage van 250 duizend euro ontvangen. Omroep Land van Cuijk heeft onlangs een aanvraag ingediend om vanaf 2024 in aanmerking te komen voor de subsidie. Rond september hoort het omroepbestuur of ze beet hebben. Overigens, in 2026 krijgen alle streekomroepen die subsidie. 

Land van Cuijk wil niet twee jaar wachten, en is al de professionaliseringsslag aangegaan. “Wij willen laten zien dat wij vooruit willen. Onze club houdt van radio en televisie maken. Met volle kracht vooruit”, zegt voorzitter Althuizen. Zo werd een veranderingsmanager in de arm genomen, die de routekaart mede met de omroep samenstelde. Het eerste exemplaar werd vorige week aangeboden aan wethouder Joost Hendriks. De gemeentebestuurder reageerde positief: “Ik merk een enorme betrokkenheid bij de vrijwilligers, die een positief beeld van het Land van Cuijk willen brengen. Ze zijn bewust van hun taak in de snel veranderende mediawereld. Kijk naar de toekomst met een geplande route.”

De fraai vormgegeven routekaart (in de vorm van een uitklapbare poster) bestaat uit een twintigtal actiepunten de komende anderhalf jaar. Verder worden een achttal evenementen (‘key events’) genoemd waar de Omroep Land van Cuijk perse verslag van wil doen. Te beginnen met de Nijmeegse Vierdaagse komende week en de Wielerronde Daags na de Tour in Boxmeer op maandag 24 juli.