Ga ik dit echt doen? In mijn enthousiasme voor het initiatief heb ik geregeld dat we tijdens de kijkavond op de bouwweek ouderverklaringen mogen verzamelen. Bedankt Bas en bedankt organisatie dat we dit mochten doen.

Maar iedereen haakte af. Niemand had tijd! Ga ik dit echt doen? Ik ben deze week al ver uit mijn comfort zone gegaan door een Podcast interview te doen bij Corné (super leuk trouwens), maar dit is wel next level. Durf ik dit wel? 

Ter voorbereiding nog snel even naar Schipperheijn gegaan, waar Maartje voor mij 2 A-3 posters geprint en geplastificeerd heeft. Ook kocht ik nog een notitie blokje en wat pennen. Ik heb mijn tas gepakt en vertrok op de fiets naar de kijkavond. 

Ik was er al lang niet meer geweest. Destijds met mijn kinderen, nu 17 en 20 altijd op de bouwweek geweest en het voelde eigenlijk meteen vertrouwd. Wat een kanjers al die vrijwilligers van de bouwweek! Ik kreeg een mooi plekje tussen de snoep- en muntenverkoop en besloot ouders aan te spreken met de zin “mag ik u iets vragen”. Gelukkig zei iedereen ja. Vele leuke gesprekken gehad, maar vaak ook met ouders waarvan de kinderen nog te jong waren om de ouderverklaring te mogen invullen.

Nieuwsgierige blikken van diverse kinderen “wat kom jij doen?”. Heerlijk dat soort vragen, die krijg ik thuis niet meer. Maar ik schrok toch wel van de reactie die een jonge dame mij gaf: “ik hoef niet naar die school want ik heb een VWO-advies”. Ik probeerde nog met “maar misschien willen jouw klasgenootjes wel graag naar die school.” Maar ook die boodschap werd schouderophalend ontvangen. Begrijp ik het nu goed? Ik dacht dat we anno 2023 dat station inmiddels gepasseerd waren. Zouden de ouders van deze slimme meid haar de definitie van sociale cohesie nog gaan uitleggen?

Je kunt namelijk ook tekenen omdat je begrijpt dat sommige kinderen de stap naar de grote school eng vinden of juist beter passen in kleinschalig onderwijs. En dat terwijl jouw kind staat te trappelen om naar een grote school te fietsen. 

Bedankt voor de leuke gesprekken, jullie hebben mij (onbewust) toch weer over een drempel geholpen. Daags na de kijkavond, tijdens het kernteam overleg bleken er weer 8 nieuwe inschrijvingen bij gekomen te zijn. Top, maar we zijn er nog lang niet. Dus ga naar https://duo.nl/apps/initiatief-nieuwe-scholen/index.html#/gegevens/227 en vul die ouderverklaring in ongeacht het (voorlopige) schooladvies van je kind ;-)

Lidia van Boxtel-Baltussen
Mede initiatiefnemer Regionale vmbo Peelrand
www.vmbopeelrand.nl