Foto: Tiny de Noij

Adriaan van Hout uit Mill had zich met de hond Richa geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap Politiehonden op 2 september. Daar kom je niet zomaar voor in aanmerking maar Adriaan deze keer wel.

Eerst moet je een certificaat met lof halen en daarna nog een wedstrijd waar je weer hoge  punten moet behalen. Deze twee resultaten worden samen geteld. De acht met het hoogste aantal punten in Nederland van 1 oktober tot 31 juli mogen deelnemen aan het kampioenschap. 

De hond is van Jos v. Duren die er eerst mee heeft getraind, waar Adriaan hem steeds haalt en terug brengt. Adriaan is daar jan. 2022 mee gaan trainen voor een ander programma. We hebben er als club samen veel voor moeten oefenen om hem op niveau te houden. 

Het kampioenschap is gedeeltelijk in de bossen vlak bij het stadion van FC Eindhoven, maar in de namiddag op het hoofdveld en dat is het moeilijkste. Dat is moeilijk na te bootsen omdat je dit nooit kan met publiek er bij en ook nog kunstgras. Wel heeft hij medewerking gekregen van de voetbalclub in Grave en in Volkel die kunstgras hebben zoals in het stadion Eindhoven. Het blijft altijd de vorm van de dag zoals bij elke sport en de hond kan niet vertellen hoe hij zich voelt. De omstandigheden rondom het veld met meer dan 1000 man publiek en alle borden en vlaggen plus een commentator is heel anders dan wij normaal kunnen trainen. Elke hond merkt dat en reageert er anders op. 

Het is nog nooit voorgekomen dat iemand die op 2 weken na 84 jaar is hieraan heeft deelgenomen. De waardering van het publiek en het bestuur van de KNPV voor deze prestatie van Adriaan was dan ook heel groot. Ook het zo snel mogelijk achtervolgen van de hond wat telkens 150 meter is voerde hij nog vlot lopend uit.  Vele die veel jonger zijn komen al met het rijwiel achterna. 

Bij de eerste steloefening in de middag was er voor hem en de hond een staande ovatie. Daaruit blijkt wel dat hij in deze sport een zeer gewaardeerd persoon is. Adriaan neemt zelf ook nog steeds examens af in het hele land van alle disciplines die er zijn in de KNPV nu zagen ze hem zelf op het hoogste niveau meedoen. Het verschil in 5 punten kan zelfs de eerste of laatste plaats betekenen. Alle deelnemers verspeelde wel punten zoals ook Adriaan. Dat hij zich geplaatst heeft voor deelname is al een enorme prestatie waar we met zijn allen trots op zijn en mag Adriaan zeker. Hij heeft genoten dat hij dit heeft mogen meemaken. 

Adriaan is al sinds 1965 lid van PHV De Trouwe Hulp Mill en vanaf 1966 de secretaris. Onze vereniging bestaat al vanaf 19 juli 1959 en moeten financieel altijd onze eigen boontjes doppen. Dat valt tegenwoordig niet meer mee met de steeds hogere kosten. Daarom vragen we ook om uw stem op RABO Clubsupport, bij voorbaat dank.