Sander werd op 6 mei 1979 geboren in Mill en overleed op 20 september 2023 op 44 jarige leeftijd in Nijmegen. Hij laat een groot gat na, in eerste instantie natuurlijk bij zijn familie en vrienden maar ook in de maatschappij was hij onvervangbaar.

Met zijn tomeloze energie, zijn onuitputtelijk ideeënstroom en zijn enorme doorzettingsvermogen heeft hij aan de start gestaan van vele projecten, die niet meer weg te denken zijn uit de Nijmeegse gemeenschap.

Hij was de oprichter van Rainbow Collective, waarmee hij dit voorjaar de eerste editie van het Rainbow Collective Festival heeft georganiseerd. Zijn grootste wapenfeit was de Roze Woensdag; Ooit begonnen als een horeca-initiatief tijdens de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten. Met de oprichting van Stichting Roze Woensdag in 2008 wist hij deze dag dankzij zijn regelcapaciteiten, zijn netwerken, zijn t o m e l o z e inzet en doorzettingsvermogen te laten groeien tot een stad die helemaal roze kleurt en waarbij feestgangers en wandelaars van binnen en buiten Nederland in het roze lopen. Hij wist met nauwelijks budget iets prachtigs neer te zetten, samen met een groep vrijwilligers. Hij wilde niet dat het een soort roze carnaval zou worden, het moest over de inhoud gaan. En dat is gelukt samenwerkingen met COC voor Roze Ouderen, Café Dapper voor LHBTI’s met een verstandelijke beperking, Cocktail met LHBTI-vluchtelingen, aandacht voor het Zero Flags project, samenwerking met Bibliotheek voor Roze Woensdag Jong. Hij kreeg het allemaal voor elkaar met de Roze Woensdag. Voor deze inspanning ontving hij in 2018, als jongste Nijmegenaar ooit, de Waalbrug speld.

Naast zijn inzet voor de LHBTIQA+ gemeenschap is Sander  werkzaam geweest als projectleider bij onder meer de Gebroeders van Limburg, het Romeinen Festival, Music Meeting, Oddstream, programmamaker Hortus Botanische tuin Nijmegen, programmeur en producent van Nacht van de Vluchteling Nijmegen, kwartiermaker Nijmegen Summercapital, initiatiefnemer en projectleider Pride Photo Nijmegen en Fight Cancer.

Op 26 september 2023 is tijdens een besloten uitvaartdienst in Mill afscheid genomen van Sander. Op 30 september is zijn leven herdacht en gevierd in het Roze Huis in Nijmegen door alle mensen in wiens leven hij een rol heeft gespeeld. Van Burgemeester Bruls tot de voorzitter van het COC, de groep vrijwilligers waar hij mee werkte en vertegenwoordigers van de vele organisaties waar hij bij betrokken is geweest, een ieder vond elkaar in het ongeloof en het verdriet en het grote gemis.

Sander Ederveen is van groot belang geweest voor vele mensen en organisaties. Hij zal intens gemist worden.