In ons moderne leven speelt de auto een cruciale rol. Wie kan nog zonder de mobiliteit en de daarbij behorende vrijheid en ontspanning die we tijdens het rijden ervaren.

Dankzij de auto zijn verre bestemmingen bereikbaar geworden. Dit is van invloed op ons woon-werkverkeer, boodschappen doen, uitjes met de kinderen, vakanties waarvoor een lange afstand moet worden gereden, eigenlijk ons hele leven. Zeker nu vliegen steeds duurder wordt, kiezen steeds meer mensen voor een autovakantie in eigen of het buitenland. Hoe langer de afstand en tijd die we in de auto doorbrengen, hoe groter de behoefte aan comfort. Er zijn diverse opties om deze kilometers op een prettige manier af te leggen, waaronder goede kwaliteit autospeakers en geluidsisolatie.

Autospeakers

Vrijwel alle hedendaagse auto’s beschikken over een geluidssysteem, zodat de inzittenden ter ontspanning naar muziek of ander geluidsmateriaal kunnen luisteren. Er kan muziek van verschillende geluidsbronnen worden beluisterd, zoals die afkomstig van een radiofrequente straling, CD, USB-stick, bluetooth, WiFi of de satelliet. Om geluid te kunnen weergeven, worden er autospeakers op de autoradio en de versterker van het audiosysteem aangesloten. Hierbij geldt dat hoe beter de kwaliteit van de speakers is, des te beter de geluidskwaliteit. Behalve dat er autospeakers worden gebruikt voor de weergave van muziek, maken ze ook het handsfree bellen tijdens het rijden mogelijk en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid.

Geluidisolatie

De meeste personenwagens worden door de fabrikant met een goede geluidsisolatie uitgerust. Deze belangrijke voorziening voorkomt dat er teveel lawaai van de motor of buitenaf in het interieur van de auto binnendringt, wat ten koste kan gaan van het comfort en soms zelfs de oplettendheid van de bestuurder. Deze geluiddempende isolatie wordt aangebracht onder de motorkap, in de portieren, de kofferbak, wielkuipen, de bodem of het dak. Voor de diverse locaties zijn verschillende geluidsisolaties nodig, zo moet de isolatie die voor de motorruimte wordt gebruikt tegen een hogere temperatuur bestand zijn dan die in de portieren en de wielkuipen wordt gemonteerd. 

Hoewel fabrikanten hun voertuigen van isolatiemateriaal voorzien, kunt u ervoor kiezen om uw auto ter verhoging van het rijcomfort nog beter te isoleren. Dit is ook mogelijk als u een nieuw audiosysteem kiest met zware basgeluiden, hoewel dat in dit geval meer is om de dreunen van de geluiden te verminderen. Houd er rekening mee dat een overdaad aan geluidisolatie een negatief effect kan hebben op de veiligheid in het verkeer. Immers, het is belangrijk dat geluidssignalen van noodhulpdiensten en medeweggebruikers goed hoorbaar zijn om op het juiste moment te kunnen reageren.

Informatie over geluidsisolatie van auto's afkomstig van de website autodoc.nl

Afbeelding van auto-speakers afkomstig van de website autodoc.nl