Wekelijks valt De Neije Krant in Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord op de deurmat met daarin berichten en verslagen rond hetgeen er leeft en speelt in deze kernen.

Sinds een aantal maanden is er ook een pagina in De Neije Krant opgenomen met daarop het belangrijkste gemeentenieuws en de aanvragen en meldingen rond vergunningen in deze voormalige gemeente Mill en Sint Hubert. Uit de aangeleverde berichten van de gemeente Land van Cuijk maakt de redactie een selectie voor plaatsing in De Neije Krant, alle gemeenteberichten zijn in de Maasdriehoek te lezen. Maar wat nu als je een visuele handicap hebt en daardoor deze gedrukte krant niet (goed) kunt lezen? De redactie van De Neije Krant bedacht voor inwoners met een leeshandicap een oplossing.

Corné Kremers, redacteur van De Neije Krant en zelf blind, weet hoe lastig het is als je nieuws en informatie niet of niet makkelijk kunt lezen. “Natuurlijk staat veel nieuws wel op internet, maar helaas zijn veel nieuwswebsites niet erg toegankelijk. Bewegende banners met reclame of plotseling opspringende advertenties die je weg moet klikken voor je verder kunt lezen maken het niet echt toegankelijk. Onze eigen website inmill.nl is wel goed te doen, maar nieuws lezen en vinden op websites duurt voor visueel gehandicapten altijd langer dan voor de meeste goed zienden.” 

Slechtzienden of blinden kunnen via vergroting of een spraaksysteem wat alles vergroot en of voorleest wat er op het scherm te zien is prima met computers werken. “De gedrukte krant kun je als je slecht ziet wellicht ook met een loep lezen en de digitale versie zetten we ook elke week online op deneijekrant.nl, maar dan nog is het soms een hele klus dit alles goed te lezen met een visuele beperking.” Landelijke en regionale kranten zijn er ook in elektronische en door mensen voorgelezen versies net als tijdschriften en boeken. Dit via passendlezen.nl. Maar dit geldt niet voor De Neije Krant en het gemeentenieuws van de gemeente Land van Cuijk.

Vandaar dat Corné elke week alle berichten uit De Neije Krant als tekstbestanden mailt naar enkele inwoners met een visuele handicap. “Ook mail ik elke week een wordbestand met de tekst van het gemeentenieuws wat we van de gemeente krijgen. Net als bij de berichten uit De Neije Krant gaat het dan om de platte tekst, dus zonder opmaak en afbeeldingen. Via vergroting of spraak kan men die berichten dan lezen.” De gemeenteberichten ontvangt men op dinsdag en de berichten uit De Neije Krant op vrijdagochtend. “Hiermee zorgen we ervoor dat ook iedereen met een leeshandicap zowel het gemeentenieuws als de berichten uit onze krant makkelijker kan lezen en zo dezelfde informatie krijgen als mensen zonder leeshandicap.” 

Meer weten of ook deze tekstversies van het gemeentenieuws en of De Neije Krant ontvangen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel Corné op 0485 32 56 34.