Sinterklaas blijft een geweldig feest. Dat vinden ook schrijver en columnist Özcan Akyol (Eus), atlete Dafne Schippers en zanger en acteur Bas Ragas.

Het drietal klom in de pen. Het resultaat zijn drie nieuwe Sinterklaasboeken. Wil jij kans maken op een van deze boeken? Stuur dan een mailtje onder vermelding van “Sinterklaasboeken” met je naam en adresgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet. Onder alle inzendingen verloten we een aantal exemplaren.

Voor Özcan Akyol is schrijven natuurlijk dagelijks werk. Toch schreef hij nog nooit een boek voor kinderen. ‘Het smaakt naar meer,’ zegt hij. ‘Ik vond vooral de wisselwerking met illustratrice Natasha Sena erg leuk. Als ik zelf een boek of een column schrijf, dan is dat solistisch werk. Dus dit was wel anders.’ Het boek van Eus heet ‘Een feest voor iedereen’ en dat is ook precies waar Sinterklaas volgens de schrijver voor staat. Zelf werd er bij hem thuis geen Sinterklaas gevierd. ‘Omdat  mijn ouders deze traditie niet kenden. En toen ze het wel wisten vierden we het door geldgebrek niet,’ zegt hij. ‘Maar Sinterklaas gaat over saamhorigheid. Met mijn boek wil ik meegeven dat of het nu om een laag budget gaat of mensen met een andere achtergrond, Sinterklaas er voor iedereen is.” 

Eus heeft twee kinderen en het gezin viert het Sinterklaasfeest uitgebreid. ‘We gaan voor de volledige experience met schoentjes zetten en pakjesavond. Ik kan enorm genieten van de opwinding van de kinderen en het geluk als ze een cadeautje krijgen.’ 

Dat er jaarlijks sinterklaasboeken uitkomen juicht hij toe. ‘Mijn vrouw is ook schrijver en lezen is bij ons thuis dan ook enorm belangrijk. Het is een enorme verrijking. We lezen onze kinderen veel voor. De oudste kan nu ook zelf lezen, maar de jongste zit in groep twee en moet de letters nog gaan ontdekken.’ 

Sport

Het tweede sinterklaasboek in de reeks is door atlete Dafne Schippers geschreven. Een boek dat, hoe kan het ook anders, over een race gaat. ‘Atletiek is natuurlijk een individuele sport, maar in mijn boek laat ik de kinderen zien dat je door samen te werken en je krachten te bundelen je samen een goed team kan vormen en toch kan slagen,’ vertelt ze. In ‘Milo & Mino en de Pietenrace’ wordt tijdens de jaarlijkse selectiedag bepaald wie er mee mogen naar Nederland. Maar Milo en Mino brengen het daar niet zo goed vanaf; dus moeten zij het over een andere boeg gooien. 

Voor Dafne, die de PABO heeft gedaan en neefjes en nichtjes heeft, is de doelgroep bekend. ‘Ik wilde een verhaal schrijven dat de fantasie prikkelt én aanzet tot bewegen.’ Want dat laatste is volgens Dafne erg belangrijk voor de kinderen. ‘Kinderen zitten veel achter schermpjes. Bij mij was dat vroeger anders. Ik was alleen maar buiten aan het spelen. Ik hoop stiekem dat mijn verhaal kinderen aanzet om meer te bewegen, want dat is zo ontzettend fijn,’ zegt Dafne. ‘En dat geldt ook voor lezen en voorlezen. Mijn moeder en zus werken in het basisonderwijs en ik hoor van hen dat veel kinderen een taalachterstand hebben. Daarom is lezen zo belangrijk. Het zou fijn als mijn boek daar ook een beetje aan kan bijdragen.’

Voorlezen is ook bij Bas Ragas belangrijk. ‘Als vader van vier kinderen heb ik veel voorgelezen,’ vertelt hij. Ook het sinterklaasfeest wordt in huize Ragas uitgebreid gevierd. ‘Ik vind Sinterklaas een vriendelijk en intiem feest. Het is klein, persoonlijk en echt een Nederlandse traditie die we moeten koesteren. Veel beter dan de Amerikaanse tradities van kerst met cadeaus en Halloween en Black Friday. Ik moet er niks van hebben. Met kerst eten we gezellig met elkaar, maar doen we geen cadeaus,’ zegt Bas.

Voor zijn boek ‘Hoofdpiet vertelt’ gaat Bas Ragas terug naar zijn eigen jeugd in Haarlem. Daar speelt het verhaal zich af als een weesjongetje vals wordt beschuldigd en mee moet naar Spanje in de zak van Sinterklaas. ‘Het is een romantisch verhaal uit eind 19e eeuw, compleet met koetsen, schoorstenen en dat tegen de achtergrond van het historische Haarlem. Illustratrice Esther Leeuwrik heeft dat goed in beeld gebracht, vindt hij. ‘In het boek lees je meer over de Hoofdpiet, maar ook over de achtergrond van Sinterklaas die ook wees was en daardoor een connectie heeft met de hoofdpersoon,’ vertelt Bas. ‘Ik wilde een verhaal neerzetten dat de fantasie prikkelt en de kinderen meeneemt in een andere wereld.’

Het is voor het twintigste jaar dat Blue in Green Promotion sinterklaasboeken laat schrijven door Bekende Nederlanders. Voor deze jubileumeditie is een samenwerking aangegaan met FrieslandCampina. De sinterklaasboeken van Eus, Dafne Schippers en Bas Ragas zijn gedurende drie weken van 13 november tot en met 3 december verkrijgbaar in de supermarkten van Dekamarkt, Hoogvliet, Poiesz, Vomar, MCD en Boon’s markt.