Donderdag 9 november; de begroting voor 2024 in de gemeenteraad. Wat dan in de gemeenteraad gebeurt, is eigenlijk hetzelfde als wat voor de Rijksoverheid Prinsjesdag is. Gelukkig laten wij de hoedjes, deftige kleren en de troonrede achterwege.

Vanuit ons Team Lokaal hebben we naast de behandeling van de begroting een aantal nieuwe extra punten ingebracht, waarvan wij vinden dat die meer aandacht moeten krijgen. 

Communicatie

Communicatie vanuit de gemeente kan en moet beter. Informatie van projecten is geregeld heel lastig te vinden. Ook het informeren van de omgeving bij projecten gaat nog wel eens niet zo als we het willen hebben. Een voorbeeld hiervan is de aanpak van de speeltuintjes in Mill. 

Wonen

Wonen is echt zo’n onderwerp wat bijna iedereen raakt. Alle partijen willen meer woningen. Daarom hebben we gevraagd om te zorgen voor genoeg bouwmogelijkheden in alle kernen. En als het niet lukt met gewone woningen probeer het dan met andere woningen of andere financiering van huizen. En onderzoek eens of het tijdelijk wonen op een vakantiepark een klein stukje van de oplossing kan zijn.

Bouwen

Hier bedoelen we niet het bouwen van huizen, maar het bouwen van carnavalswagens. We zien op steeds meer plaatsen dat de bouwers van carnavalswagens geen plek meer hebben om te bouwen. Het zou zo jammer zijn als buurtschappen, vriendengroepen en verenigingen afhaken, of een kleinere wagen moeten bouwen omdat ze geen goede ruimte kunnen vinden. In andere gemeenten bemiddeld deze, of speelt een andere rol om samen met de verenigingen toch bouwlocaties te organiseren. Helaas heeft mijn verzoek aan de gemeente om te kijken of en hoe groot het probleem in de gemeente Land van Cuijk is, geen meerderheid gekregen. Wel bijna, maar dat is niet genoeg.

Verkeersveiligheid

Behalve meewerken bij leuke acties zoals het controleren van fietsen van schoolkinderen kan en moeten we meer doen. Elk ongeval is er één te veel. Met twee verzoeken, moties, in de raad hebben we aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid. Eén van deze verzoeken gaat over het inzetten van mobiele flitspalen, flex-flitsers. Die kunnen gebruikt worden op plekken waar veel ongelukken gebeuren of klachten zijn over te hard rijden. Goed gedrag belonen hoort er natuurlijk ook bij bijvoorbeeld door de inzet van de snelheidsmeterspaarpot. Voor dit voorstel was wel een meerderheid.

Natuurlijk is er hiernaast nog veel meer waar we aandacht voor gevraagd hebben bij de begrotingsbehandeling.

Marcel van den Elzen
Team Lokaal