Rens Hubers ontmoet 'Tegenliggers' tijdens zijn wandelingen en fietstochten. Hij maakt een praatje met hen en zet ze op de foto. Wie zijn die tegenliggers? Dat is regelmatig te zien in deze rubriek.

Joke Jans is in de Kanaalzone in Mill bezig met het ‘verschoren’ van haar kudde Kempische heideschapen, “en dat is nodig want hier is het met al die regen de laatste week nogal drassig geworden en daar houden ze niet van”, zegt Joke. Deze kudde is meestal in en rond Mill bezig met het onderhoud van de verschillende natuurgebieden en de kanaaldijk.

Joke en haar man Wim runnen samen Schaapskooi ’t Nabbegat in Zeeland, vlakbij Uden. Hun Kempische Heideschapen grazen bijna het hele jaar buiten op natuurterreinen. In een stukje van de Maashorst en op Herperduin. Ook grazen de schapen op de ecologische verbindingszones in Boxmeer, op de Overloonse duinen en dus ook in Mill. “En ook nog de Maasdijken van Megen tot Groeningen”, zegt Joke. Ze heeft haar 2 border-collies bij zich en die beginnen al ongeduldig te worden want het zijn echte werkhonden.

Joke geniet ervan dat de schaapskuddes zorgen voor natuurlijk onderhoud en dat veel mensen daar ook van genieten. De terreinen zijn veelal toegankelijk voor publiek en zijn erg leuk om doorheen te wandelen om zo dichtbij de schapen te komen.

Rens Hubers