Door Linda Maassen - Erik Gabriels heeft onlangs zijn derde boek, 'Rugdekking', uitgebracht. Ik loop samen met Erik een café binnen, gelegen aan de rand van Mill.

‘De Tweede Opslag’ deel één en twee had ik reeds eerder gelezen. Een aantal weken geleden kreeg ik het voorrecht om zijn derde én tevens nieuwste boek, genaamd ‘Rugdekking’ te lezen. Bij het lezen van de titels zou je denken dat zijn boeken over tennis en voetbal gaan, maar dit is alles behalve waar. Hiermee zet Erik je op het verkeerde been. Net als bij zijn eerste twee boeken kijk je direct mee over de schouder van de moordenaar en zijn drijfveer om een moord te plegen. Ook krijg je gaandeweg het lezen, ondanks zijn gruweldaad, steeds meer sympathie voor hem. In het derde boek volg je het politieteam, dat bij het oplossen van de moord tegen hun eigen persoonlijkheden aanloopt. Spannend vanaf bladzijde één, lopen werk en privé al snel door elkaar heen. 

Erik zit gebogen over zijn mok chocolademelk en wacht tot ik mijn eerste vraag stel. Ik haal dan ook het thema werk en privé aan. Erik lacht, neemt een slok chocolademelk en vertelt als inleiding een paar verhalen waar hij zelf tegenaan is gelopen in de periode toen hij werkzaam was als ambulancechauffeur. Met een brede lach op zijn gezicht sluit hij het onderwerp af met de volgende zin: ‘Werken in de zorg en het bieden van zorg is het mooiste wat er is, zolang je zelf en alles wat je lief is gezond is én blijft’. Hij vervolgt: ‘Komt daar een kink in de kabel, dan ga je je afvragen: ‘Wie zorgt er eigenlijk voor mij?’ 

We praten verder over zijn boek, waarbij ik de verschillende persoonlijkheden aanhaal die erin voorkomen. Even kijk ik rond in het café en besef me opeens dat ook deze plek wordt beschreven in het boek. Ik kijk naar buiten en zie in de verte het landschapspark. Ik knijp mijn ogen een beetje dicht en zie het festival in het park voor me, wat beschreven wordt in zijn nieuwste boek. Dit festival werd georganiseerd na de dubbele moord op parkeerplaats in Reek. Ook praten we nog even over Erik’s dyslexie, wat hem dreef om toch zijn verhalen op papier te zetten en welke moeilijkheden hij moest overwinnen om tot een grammaticaal correct boek te komen.

Twee koffie en een inspirerende anderhalf uur later verlaat ik het café. Erik voelt zich geen schrijver, maar een verteller. We kennen allemaal wel iemand die op een feestje de leukste verhalen vertelt. Ze zijn niet altijd volledig waarheidsgetrouw, maar ze bevatten wel meerdere lagen levenslessen. Ik laat het even op me inwerken en besef me, dat je niet gauw mensen ontmoet die dit bijzonder goed kunnen. Ik zal Erik’s boeken met die reden ook aanraden om te lezen.

Rugdekking,

Laura is ongeneeslijk ziek. Voordat ze doodgaat wil ze nog een aantal zaken rechtzetten. Ook wil ze haar dochter Paulien goed achterlaten. Dit drijft haar tot een wanhoopsdaad.

Paul is na de geboorte van Paulien op zoek gegaan naar wie hij werkelijk is. Voor velen is het geen verrassing dat hij eigenlijk op mannen valt. Zijn dood brengt rumoer in het kleine Brabantse dorpje Mill.

Erwin komt als eerste agent ter plaatse. Hij kent de beruchte homoparkeerplaats in Reek uit zijn verleden. Werk en privé lopen al snel door elkaar heen. Het verschil tussen noodzaak en onzin blijkt maar een dun vliesje.

Sjors wordt geconfronteerd met een dubbele moord. Hij weet dat Erwin homo is en heeft moeite met zijn gedrag. Ondanks de houding van Erwin probeert hij hem binnen het team te houden. Sjors haalt hierbij alles uit de trukendoos en probeert de zaken naar zijn hand te zetten. Hij weet echter als geen ander dat je niet kunt zeilen op de wind van gisteren.

Als je voor de buitenwereld altijd alle wind mee hebt gehad, wie ben je dan nog als je rugdekking wegvalt?

Nu te bestellen via www.erik-gabriels.nl.