Op dinsdag middag 28 november waren de Lions van afdeling Nijmegen Brabantse Poort in het kader van ‘Lions Helpen’ actief bij de Visio leerlingen van VMBO 3 tot Havo 5.

Visio Onderwijs streeft naar het mee doen mogelijk maken voor blinde en slechtziende leerlingen. Waarbij er wordt gefocust op wat wel kan. Arbeidsparticipatie en ontmoeting zijn daarbij belangrijke speerpunten. Het sollicitatiegesprek project van de Lions past daarom goed in het lesprogramma. Nadat de leerlingen een les solliciteren van één van de Lions hadden gehad om ze voor te bereiden op een sollicitatiegesprek konden de leerlingen een keuze maken uit een aantal vacatures waarop ze konden solliciteren. De gesprekken met de Lions als beoogd werkgever stonden dinsdag middag 28 november gepland, het werd een geslaagde middag met een waardevolle ervaring voor de leerlingen die hiermee meer kans maken op een baan in de maatschappij na afloop van de opleiding. 

Aan het woord Tijs:

Mijn ervaring met de Lions!

Mijn naam is Tijs Hesen, ik ben 17 jaar en zit op Visio Onderwijs Grave. Mij is gevraagd om een stukje te schrijven over mijn sollicitatieopdracht voor de Lions Club.

Hoe heb ik het aangepakt? 

Ik heb in mijn sollicitatie brief verteld wat mij aanspraak aan de baan, waarvoor ik solliciteerde (medewerker fastfood bij Centerparcs Het Heijderbos). Hierbij heb ik meteen verteld dat ik een lichamelijke en (licht) visuele beperking heb. Ook heb ik verteld hoe ik de werkzaamheden die bij deze functie horen wel kan uitvoeren, ik kan bijvoorbeeld gasten in het restaurant bedienen met een keukentrolley en staan achter de kassa lukt mij prima! 

Hoe heb ik het gesprek ervaren?

Mijn ervaring was, dat ik goed werd ontvangen. Omdat ik mijn handicaps had toegelicht in mijn brief, wisten de mensen die het gesprek afnamen (twee leden van de Lions Club) ook wat ze aan mij hadden. En omdat ik al oplossingen voor de problemen had benoemd in mijn brief wisten zij al hoe de dingen die lastig zijn, wél kunnen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het een heel open en eerlijk gesprek werd. En dat maakte het meteen minder moeilijk om een goed gesprek te voeren.

Waarom een sollicitatie training?

Het is belangrijk dat je leert solliciteren, omdat dit iets is wat je in je leven wel vaker zal doen. En omdat je dan al brieven hebt geschreven en een gesprek heb geoefend, weet je hoe dit in zijn werk gaat en wat de werkgever van jou vraagt. Als je dit op school vaker goed oefent, is het minder spannend als je dit in het echt moet doen. 

Ik gun iedereen deze ervaring en ik hoop dat onze school dit vaker gaat doen!