Bewoners van Mariënhof, Kleine Prins en Kees Bastiaanshof gaan in gesprek met elkaar en starten de eerste Voorzorgcirkel in Mill. Het besef is er al snel. “Het is fijn om altijd iemand te hebben om een beroep op te kunnen doen”. Aldus Hannie Hermsen, verbinder van deze Voorzorgcirkel.

In Wijkaccommodatie De Wester kwamen op maandag 27 november bewoners van deze drie dichtbij elkaar gelegen complexen samen. Tijdens deze bijeenkomst maakten bewoners kennis met het inspirerende burgerinitiatief: de Voorzorgcirkels. Een initiatief dat deelnemers in staat stelt om een ondersteunend netwerk te vormen dat tot doel heeft om betrokkenheid, ondersteuning en sociale cohesie te bevorderen. Een benadering waarbij bewoners zelf de regie nemen over hun welzijn.

Eventjes voor de buurman het afval buiten zetten, de buurvrouw naar een afspraak brengen of samen een boodschapje doen. Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, het is een kleine moeite om naar elkaar om te kijken en er blijkt vaak al veel aanbod van hulp te zijn. Echter lijken mensen soms toch een drempel te ervaren als het erop aankomt om hulp te vragen. Een voorzorgcirkel staat daarom stil bij wat er al is en maakt dat zichtbaar, zodat er weer nieuwe verbindingen kunnen ontstaan en ook anderen zin krijgen om aan te sluiten.

Vraag en aanbod

Een voorzorgcirkel is een cirkel van inwoners die dicht bij elkaar wonen. Zij gaan met elkaar in gesprek om bewustzijn te ontwikkelen voor de waarde van ieders aanbod en verborgen krachten van de gemeenschap. De vraag die daarbij centraal staat: “Hoe kunnen we er voor elkaar zijn?” Een Voorzorgcirkel staat daarbij stil, een middel om vraag en aanbod samen te vatten en te verbinden, twee inwoners spelen hier een belangrijke rol als ‘verbinder’. Op deze manier krijgt iedereen de hulp die hij of zij nodig heeft, en wordt de onderlinge verbondenheid tussen buurtbewoners versterkt. Zo bepaal je samen hoe je verder kunt komen als gemeenschap en geeft het de mogelijkheid ieders kennis, wijsheid en vaardigheden te benutten. 

De verbinders

Aanwezig op maandag 27 november zijn ook Jan van der Wiel en Hannie Hermsen, ‘verbinders’ van deze eerste Voorzorgcirkel in Mill. Zij zijn de cruciale factor voor een goedlopende Voorzorgcirkel. Voorzorgcirkels zijn meer dan buurtapps. Verbinders weten waar hun gezamenlijke buurthart voor klopt en kennen hun omgeving als geen ander. De verbinders ontvangen privé de aanvragen van mensen uit de buurt. Zij zetten die vraag vervolgens weer uit, of schakelen via een vrijwilliger een professional van Sociom, Mooiland of Pantein in. Jan en Hannie maakten al snel kenbaar verbinder te willen zijn voor hun Voorzorgcirkel. “Het is fijn om een netwerk te hebben waar je op terug kunt vallen.” vertelt Hannie. Datzelfde kan Jan beamen. Jan is overtuigd van het nut van de cirkel. “Het is verassend hoe sterk je samen kunt zijn.” vertelt hij. Het is volgens hem belangrijk om samen verder te kijken naar manieren om voor elkaar klaar te staan.

De voorzorgcirkels bewijzen dat buurtinitiatieven een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de betrokkenheid en het ondersteunen van de gemeenschap. Meer weten? Of wil jij ook een Voorzorgcirkel in jouw buurt? Stuur een mailtje naar Mirthe Verberkt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..