Foto: www.valopshop.nl

Fietsen in het donker zonder licht? De kans op een ongeluk schiet omhoog. Veel fietsers staan er niet bij stil en wagen zich op goed geluk in het verkeer. En dat geldt niet alleen voor fietsers.

Ook voor voetgangers is er nog veel te winnen. Hoogste tijd voor extra aandacht gedurende deze donkere maanden. Niet met een tik op de vingers, maar met de duim omhoog.

De ValOpShop is een 'pop-up'-actie die overal in Nederland de aandacht opeist. In alle vroegte of juist in de avondspits duiken er opvallende busjes op. Maar alleen als het donker is. Het campagneteam deelt ter plaatse 'cadeautjes' uit aan fietsers en voetgangers die goed zichtbaar zijn.

Duim omhoog

De ValOpShop wordt uitgevoerd door het Bredase communicatiebureau Attacom in samenwerking met de Buurtpreventie Mill en de gemeente Land van Cuijk. Met de ValOpShop worden mensen met goed gedrag beloond. Aan hen wordt gevraagd even te stoppen. Hebben ze het licht aan? Dan mogen ze in de ValOpShop gratis iets leuks uitzoeken. Een fluoriserend hesje, een lampje, reflector, een lichtgevend ventiel... Hebben ze geen licht? Ook dan krijgen ze iets. Het belangrijkste is het gesprek met fietsers en hen zelf laten nadenken over hun gedrag.

Licht aan in het donker; daar kun je niet genoeg op hameren. Daarom is deze actie er op gericht om zichtbaarheid in het verkeer te promoten. De ValOpShop doet het alleen net anders. Geen belerend vingertje of een tik op de vingers maar juist een beloning. Niet alleen voor fietsers, maar ook voor voetgangers. Zij moeten ook zorgen dat ze goed zichtbaar zijn. Zeker met donkere kleding.

De ValOpShop staat op maandag 15 januari tussen 07.15 uur en 09.00 uur in Mill bij de rotonde bij het Fletcher Hotel / Via Sana. Aansluitend rijdt de bus nog even naar de Markt om bij de Albert Heijn en de Jumbo nog een uurtje in gesprek te gaan met mensen.

Meer weten? Check www.valopshop.nl.