De Langenbomers weten niet beter dan, dat bij het repetitielokaal ’t Bloasschuurke aan de Dominicanenstraat, altijd al een oud ijzer bak heeft gestaan. “Niet altijd al”, zo vertelt mij, Albert de Maeyer oud-voorzitter van Amicitia.

Historie

Het idee van de oud ijzer bak ontstond ca. 1996. De tijd, waarin het repetitielokaal werd gekocht. De muziekvereniging zag zich genoodzaakt de kosten, inherent aan deze koop en de doorlopende financiële verplichtingen van de muziekvereniging, te dekken met aanvullende inkomstenbronnen. Een daarvan was de gemetselde bak tegen het repetitielokaal, waarin oud ijzer en allerlei metalen konden worden gedumpt. In de beginjaren werd deze bak enthousiast beheerd o.l.v. van wijlen Toon Verstraten. Deze gemetselde bak bleek erg onhandig en tijdrovend. In en uit de bak via ladders en het legen was erg omslachtig.

Lokaal en Regionaal

Geen sinecure die eerste oud ijzer bak. Maar de nieuwe inkomstenbron wilde Amicitia graag behouden. De gemetselde bak werd vervangen door een heel gemakkelijk toegankelijke container. Brengers kunnen nu hun auto, al of niet met aanhanger, parkeren bij de ingang van de container. Bij eventueel gesloten deuren kan men het zware metaal bij de container zetten en het lichtere metaal zelf over de wand in de bak gooien. 

Eenvoudigweg het gaat zo? De container wordt vanzelf gevuld, de ijzerhandelaar haalt de volle container op en plaatst een lege? Appeltje eitje? “Helaas”, zo reageren Marius de Klijn en Henk Jans, “zo simpel is het niet!”. Beiden zijn vrijwilligers, beheerders van de oud ijzer container. Elke dag zijn zij in de weer om orde te scheppen in de “chaos” in de container. De inhoud moet “schoon” worden aangeleverd. Er wordt gesorteerd en gedemonteerd. Aluminium, koper, rvs, etc. worden apart afgeleverd. En spullen worden gedemonteerd om te ontdoen van olie, plastic, andere kunststoffen etc. Geen appeltje eitje dus. Helaas wordt weleens iets onbruikbaars gedumpt. “Prima een friteuse in onze container, maar dan graag zonder frituurvet!” Op een bord staat aangegeven wat wel en niet welkom is. Ook TV’s en beeldschermen zijn niet welkom. Jammer van de kosten voor de aflevering hiervan op de stortplaats in Haps. Al met al zijn de twee vrijwilligers heel content met het werk en de opbrengst. “Fijn, dat zoveel “brengers” uit Langenboom en uit een ruime regio na verhuizing, verbouwing en opruiming onze container weten te vinden”.  

Belangeloos

“Vanwaar die bereidheid om vol overgave de oud ijzer container te beheren?” Weer of geen weer elke dag is er uren werk aan hun “winkel”. Van Marius en Henk een overduidelijk antwoord. Beiden koesteren sympathie voor de muziekvereniging. Marius was voor de harmonie regelmatig de gastvrije gastheer in en bij zijn vroegere horecagelegenheid. Henk was in zijn “jonge” jaren schuiftrombonist bij Amicitia. Al speelt Henk niet meer, zijn warme gevoelens voor de muziek zijn gebleven. En vullen zij aan, wat alle vrijwilligers doen is een bijdrage leveren aan het draaiende houden van verenigingen en de leefbaarheid van Langenboom. Het horen en zien van een florerend Amicitia is hiervoor onze beloning.

Service

De container is 24/7 bereikbaar bij ’t Bloasschuurke, Dominicanenstraat, Langenboom.
Info/transportproblemen: Marius de Klijn 06-30297696 of Henk Jans 06-23395740 

Muziekvereniging Amicitia
Wil van Raay