Rens Hubers ontmoet 'Tegenliggers' tijdens zijn wandelingen en fietstochten. Hij maakt een praatje met hen en zet ze op de foto. Wie zijn die tegenliggers? Dat is regelmatig te zien in deze rubriek.

Op een druilerige zondagmiddag loop ik even de Molenheide op. Aan de bosrand staat een bijzonder busje geparkeerd met allerlei teksten erop geplakt zoals: Roodrunner on the road, Aloha en Don’t grow up, it’s a trap.

Ik zie dat er iemand in het busje zit en roep “volluk”. De deur gaat open en een man met hoedje en baard begroet mij vriendelijk. Hij zit lekker een broodje te eten in zijn “Roodrunner” en het water kookt voor een kopje thee. De cabine ziet er bijzonder uit. “Die oude typemachine heb ik pas op de kop getikt en hij doet het nog prima. Leuk om mijn belevenissen op uit te tikken”, zeg de man en hij stelt zich voor: “ik ben Daan van Gils, fotograaf, leraar en avonturier”. Dat laatste was mij natuurlijk al helemaal duidelijk. “Don’t grow up, it’s a trap” is Daan zijn lijfspreuk. “Ook toen ik volwassen werd heb ik altijd de behoefte gehouden om buiten te spelen” zegt Daan met twinkelende ogen. Daan is opgegroeid in Eindhoven en daar woont hij nog steeds, samen met zijn vrouw, 2 kinderen en een hond. Enkele dagen per week geeft hij les in het horecavak aan een MBO-school. Elke week gaat hij ook enkele dagen met zijn ‘Roodrunner’ op pad. “En dat hoeft helemaal niet ver weg te zijn hoor, want dichtbij huis zijn er ook genoeg mooie en rustige plekken te vinden”. Afgelopen nacht heeft Daan gekampeerd in Griendtsveen in de Peel. 

Het avonturieren zit Daan in het bloed. Een aantal jaren geleden is hij per fiets naar Ibiza geweest om zijn tweelingbroer daar op te zoeken. Ook is hij eens met de kano de Dommel afgevaren en uiteindelijk in de Biesbosch beland.

Als fotograaf ‘Foto van Daan’ ben ik graag bezig met langere projecten. Voorbeelden zijn een serie over kleine campings en over bekende en onbekende Eindhovenaren, “op zoek naar verhalen achter de mens”, zegt Daan. En ook de stad zelf mag hij graag fotograferen. Foto’s van Daan zijn eerder gepubliceerd op de site indebuurt.nl. Daan geeft ook nog workshops fotografie. “Ja die fotografie is wel mijn passie, ik kan helemaal in die camera verdwijnen”, lacht Daan.

Het was een mooie ontmoeting met deze vriendelijke vrijbuiter uit Eindhoven!

Rens Hubers