Foto: Rens Hubers

Begin februari verscheen bij Uitgeverij Reinaert in Boxmeer de nieuwe dichtbundel ‘Van hier, vandaar’ van Millenaar Peter Verstraten (1957).

In deze bundel zijn gedichten verzameld over zijn woonplaats Mill en het Land van Cuijk, over de Maas, Brabant, Noord-Limburg en daarbuiten. Of, zoals hij zegt: “Over daar waar mensen kunnen zijn, over daar waar mensen wonen, leven, om thuis te zijn. Van hier, van daar, vandaar.” 

Verstraten krijgt als dichter al een aantal jaren steeds meer bekendheid. Allerlei gedichten van zijn hand waren te lezen bij meerdere kunstroutes, er verschenen gedichten in verzamelbundels, hij schreef het afscheidsgedicht voor burgemeester Hillenaar, was in 2022 KwarTAALdichter van het Land van Cuijk en de regio Maasduinen en hij schreef het visiegedicht voor de Robert Coppes Stichting. Hij geeft regelmatig voordrachten en verzorgt workshops over het schrijven van gedichten. 

Peter Verstraten schrijft zowel in vaste rijmvormen als vrije poëzie. Zijn werk varieert van absurdistisch tot heel toegankelijk. Veel van zijn gedichten zou je zomaar kunnen zingen; daaraan herken je de muzikant die hij óók is. Serieuze onderwerpen mijdt hij niet, maar net zo vaak ontlokt hij aan de lezer met zijn speelse gedichten een knipoog of een glimlach. 

De komende tijd krijgt zijn nieuwe bundel extra aandacht. Zo is de officiële presentatie ervan op zaterdag 24 februari om 13:30 uur bij Primera Schipperheijn in Mill waar Verstraten ook zijn bundel zal signeren, notabene in het huis waar hij geboren is. Op zaterdag 2 maart zal hij vanaf 15:00 uur zijn gedichten presenteren bij de opening van een expositie met kunstenaressen Hetty van Bakel en Trudy Peters in De Wester in Mill. Tot slot presenteert Verstraten op dinsdag 5 maart tijdens de poëzieavond ‘Woorden met d’n buurman’ waar hij optreedt samen met collage-dichters Britt van Baaren, spoken word artiest en huidige KwarTAALdichter van het Land van Cuijk en Maasduinen, en Michel Nierop, voormalig stadsdichter van Oss. Deze gratis toegankelijke avond begint om 19:30 uur bij brasserie D’n Buurman in Mill die daarvoor vanaf 19:00 geopend zal zijn. Beide laatste presentaties worden muzikaal omlijst door Delamice. 

De bundel ‘Van hier, vandaar’ is o.a. verkrijgbaar bij Primera Schipperheijn in Mill, van Dinter Boeken in Boxmeer, de Readshop in Cuijk en via de webshop van uitgeverij Reinaert. 

Podcast

Beluister een interview met Peter Verstraten via De Neije Krant Podcast. Dit kan via alle bekende podcastproviders, apps en in de rubriek Podcast op www.inmill.nl.