Stichting ‘t Verzetje in Wilbertoord is tijdens haar 5 jarig jubileum in 2022 uitgedaagd om de langste sjaal van Nederland te gaan breien. Het Nederlands record staat op dit moment op 7,7 km en is neergezet in het Brabantse Bladel. Hier wil ’t Verzetje uit Wilbertoord natuurlijk overheen gaan en zij gaan voor 8 hele kilometers.

’t Verzetje Wilbertoord is een stichting die zich inzet voor de in leeftijd gevorderde dorpsgenoten en bezorgt deze 1 à 2 keer per week een super gezellige ochtend. Inmiddels is ‘t Verzetje met zo’n 50 breisters volop sjaals van 30 cm breed en 2 meter lang aan het breien die later aan elkaar gemaakt worden tot een lengte van 8 kilometer. Deze breisters breien thuis en komen niet alleen uit Wilbertoord; ze wonen verspreid over het hele Land van Cuijk. Ook heeft deze uitdaging de interesse getrokken buiten het gebied van het Land van Cuijk want met regelmaat worden er sjaals aangeleverd vanuit Veghel, Nijmegen, Winterswijk en Groesbeek. In Groesbeek is zelfs een mevrouw van 94 jaar en in Westerbeek een mevrouw van 98 jaar voor ’t Verzetje aan ‘t breien. 

Op 19 december 2023 werd er een officieuze tussentelling van het aantal meters gebreide sjaal gehouden en door wethouder Willy Hendriks en gebiedsmakelaar Jos Jongenelen van de gemeente Land van Cuijk werden 1704 meters geteld. ‘t Verzetje heeft dus nog een lange weg te gaan.

Om er toch een beetje de vaart in te zetten wil stichting ’t Verzetje Wilbertoord dit project nog breder gaan trekken onder het motto “Breien kent geen grenzen”. De stichting doet hiermee een oproep aan mensen die ’t Verzetje in Wilbertoord willen helpen met breien. ’t Verzetje kan nog altijd breisters gebruiken die bereid zijn om thuis een bijdrage te leveren aan de te breien sjaal van 8 kilometer lengte. Alle breisters die zich momenteel voor ’t Verzetje inzetten doen dat op hun eigen locatie. Inmiddels breien er al meer dan 50 personen voor deze uitdaging, echter we kunnen er nog veel meer gebruiken.

Maar misschien zijn er onder de lezers van dit nieuws item ook mensen die nog een aantal bollen wol/garen op zolder hebben liggen en daar niets meer mee doen. Stichting ’t Verzetje Wilbertoord zou hier heel erg blij mee zijn, want er is nog heel veel wol/garen nodig voor deze ‘langste sjaal van Nederland’. 

Dus heeft u nog wol/garen liggen of wilt u als breister gewoon op uw huisadres een bijdrage leveren, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 06-30530103. Wij zijn graag bereid u van meer informatie te voorzien en om de wol/garen bij u op te halen.