Foto: Cockie Kremers

Het straatbeeld van Mill en omstreken is er nog altijd één met de iconische 60 meter lange schoorsteen van Van Hout. De bakstenen fabrieksschoorsteen dateert uit 1942, waarin hij lange tijd fungeerde als afvalhout verbrander.

Tegenwoordig dient hij ook als een telefoon en internet antennemast, nadat Houtbedrijf van Hout in de zomer van 2002 stopte te bestaan. Maar, wellicht nog belangrijker is de nostalgie die nog steeds leeft onder de Millenaren en het verhaal achter de ‘grootste leugenaar van Mill’ (de schoorsteen is namelijk niet van Hout maar nog altijd van steen).   

De plaats die van Hout sinds 1908 (in eerste instantie als klompenmakerij) in de gemeenschap heeft ingenomen, valt niet weg te denken. Het was lange tijd de enige fineerfabriek in Nederland en groeide daarna uit tot internationaal houtbedrijf in veelal tropisch hardhout uit o.a. Gabon, Siberië en Suriname. De houtfabriek stond symbool voor de samenhorigheid en aanpakkersmentaliteit van Mill en verschafte jarenlang een groot deel van de werkgelegenheid in de regio. De inmiddels overleden oud-directeur Toon van Hout was verantwoordelijk voor de bouw van de schoorsteen in 1943. Toen de schoorsteen 55 meter bereikte, kwamen de metselaars naar hem toe om te melden dat er nog stenen over waren. Oom Toon zei; ‘‘Hier heb je wat voedselbonnen en zet de rest er dan ook maar op.’’ Met die voedselbonnen konden de metselaars twee roggebroden halen bij bakker Pijpers. “Tja het was oorlog he.” 

Sinds 2003 tot zijn overlijden in 2014, was Hein van Hout (kleinzoon van medeoprichter Adrianus van Hout) voorvechter voor het behoud van “d’n Piep”. Het voortbestaan is regelmatig in gevaar gekomen. Hein stelde dat; ‘als ze onze piep willen slopen dan ga ik ervoor liggen of keten ik mezelf eraan vast’. Zijn plannen voor een wenteltrap en mogelijkheid tot overnachting bovenin met uitkijk zijn voorlopig naar de achtergrond verschoven, door de toenemende financiële druk en de noodzaak voor groot onderhoud wat prioriteit is geworden. Inmiddels is er een mooie woonwijk herrezen uit het oude fabrieksterrein en is het logo van Van Hout terug te vinden in de gevel. Dit kan de familie van Hout, die nog steeds eigenaar is van de gemeentelijk monumentale schoorsteen, wel waarderen. Door een ANBI* stichting op te richten met een breder draagvlak voor het behoud van de Toren moet de ‘leugenaar’ ook de komende decennia kunnen blijven ‘liegen’. Hiervoor zijn we op zoek naar enthousiaste twee bestuursleden voor in het stichtingsbestuur met een passie voor de Millse schoorsteen. Daarnaast staan we open voor allerlei ideeën en suggesties, zodat we deze bijzondere geschiedenis kunnen blijven doorvertellen aan onze kinderen en kleinkinderen. 

*ANBI: Algemeen Nut Beogende Instelling

Contact: Roel van Hout (zoon van Hein) Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0645197822.