Sinds 2017 heeft het Hobbycentrum in Mill op de dinsdagmiddag ook een maandelijkse workshop voor kinderen, het Jeugdhobbycentrum. Er is plek voor 20 kinderen, die elke maand van de partij zijn en daarnaast kunnen er nog 15 kinderen incidenteel deelnemen aan de creatieve middag.

Het animo is groot en de aanwezige jeugd is verdeeld over vier groepen onder begeleiding van veel vrijwilligers. In één ruimte staan de schildersezels al klaar en kunnen de kinderen aan de slag met acrylverf. De ene probeert zo natuurgetrouw mogelijk een Fendt tractor te schilderen, de ander geeft fantasie en creativiteit alle ruimte. Een meisje is heerlijk met een dikke kwast in allerlei vrolijke kleurtjes grote stippen aan het zetten op het canvas. Zo enthousiast, dat de spetters er vanaf vliegen.

Een vrijwilliger geeft aan, dat er materiaal van allerlei aard is en dat ze niet altijd een voorbeeld maken. Ze proberen de creativiteit van de kinderen aan te boren en dat ze zelf moeten nadenken. “We gaan niet alles voorkauwen”. 

In de werkplaats zit een groep, die een kikker aan het kleien is. Deze keer wel vanuit een voorbeeld en blijkbaar spreekt het beestje met z’n grote bek de kinderen aan, want de tafel zit helemaal vol. De begeleidster maakt thuis kaarten en borduurt graag, maar met kleien heeft ze pas hier echt kennis gemaakt. Zo leren we van elkaar.

Sommige kinderen hebben er behoefte aan om gestuurd te worden. De een ziet overal mogelijkheden en ideeën, de ander moet even op weg geholpen worden, zodat die na afloop ook trots met een mooi werkstuk naar huis kan.  

In een andere ruimte vindt het knutselen plaats en ook hier wordt letterlijk van alles uit de kast gehaald. De sigarenkistjes blijken in trek te zijn. Ze worden versierd met vrolijke stofjes, kantjes, vlindertjes en droge macaroni. Terwijl ze gezellig zitten te knippen en te plakken, wordt er gefantaseerd over wat de bestemming van het kistje zou kunnen worden. Een schatkist voor gevonden stenen en schelpen of een juwelenkistje voor ringen en armbandjes.

Kinderen vanaf groep 6 mogen onder begeleiding ook gereedschap en machines gebruiken. Zo is er een jongen met opperste concentratie machinaal aan het figuurzagen. (zie foto:  teamleider Hout – Frans Verheijen met Jayden ).  Er komen diverse technieken aan de orde en de kinderen hebben veel vrijheid om zelf iets te bedenken. Er is bijvoorbeeld een meisje, die weet wat ze wil en de middag zo effectief mogelijk besteedt. Ze maakt een houtschijfje met haar naam erin gebrand, beplakt een plankje met siersteentjes en vlecht van koord in vrolijke kleurtjes ook nog een heus springtouw. En dat moet natuurlijk uitgeprobeerd worden, dus even later is jong en oud aan het touwtje springen. 

Werken met kinderen is toch wel van een andere orde, zegt een vrijwilliger. Kinderen zijn wispelturig en het is moeilijk te peilen, welk idee voor een werkstuk zal aanslaan. 

De kinderen dragen allemaal een badge met de naam erop, zodat de vrijwilligers ze gemakkelijk kunnen aanspreken. Halverwege de middag krijgen ze allemaal iets te drinken, waarna ze weer vol energie aan het werk kunnen. 

De ene begeleider heeft bewust gekozen om met kinderen te werken, de ander is blijven hangen na een keer ingevallen te hebben. Iemand zegt: ”Ik werd een keertje gevraagd om eenmalig iemand te vervangen en toen ben ik blijven plakken”, terwijl ze de lijm van haar vingers probeert te plukken.

Lijkt het jou ook leuk om een bijdrage te leveren aan de creativiteit van de jeugd uit onze omgeving en ze kennis te laten maken met diverse handenarbeid-technieken meld je dan aan als vrijwilliger. Neem een kijkje op www.jeugdhobbycentrummill.nl. Voor meer info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..