Heeft u last van stress, slaapproblemen, onrust, ademproblemen of onverklaarbare lichamelijke klachten of pijn? Dan is er goed nieuws. In Huisartsenpraktijk Mill aan de Oude Langenboomseweg 8 in Mill is sinds begin april een praktijk voor Psychosomatische Oefentherapie gevestigd.

“Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om mij hier in Mill te vestigen” zegt Heleen Boelens, oefentherapeut Cesar en Psychosomatisch Oefentherapeut. “Ik heb al bijna 25 jaar een praktijk in Veenendaal. Maar sinds april vorig jaar woon ik met veel plezier in het mooie Mill en wilde graag dichter bij huis werken. Dus toen ik de mogelijkheid kreeg om een ruimte in huisartsenpraktijk Mill te huren heb ik dit met twee handen aangepakt.” 

Wat zijn psychosomatische klachten en wat is Psychosomatische Oefentherapie? 

Klachten of pijn in je lichaam kun je soms krijgen door stress, depressie of angst. Dit zijn psychosomatische klachten. Je klachten hebben dan geen lichamelijke oorzaak, maar zijn het gevolg van spanning. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, spierpijnen, stress, burn-out, slaapproblemen of ademhalingsklachten, zoals hyperventilatie

Een beetje stress kan geen kwaad. Maar als je steeds gespannen bent en niet meer kunt ontspannen, dan herstellen je lichaam en geest zich niet genoeg. Zo ontwikkel je psychosomatische klachten. De oefentherapeut leert je om beter met stress om te gaan en zo je lichaam en geest weer in balans te brengen.

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten, waarbij de arts geen medische oorzaak kan vinden. Er is dus geen ziekte of aandoening die de oorzaak is van je klachten.

Soms was er wel een ziekte, maar blijven de klachten bestaan terwijl de ziekte al over is. Toch ervaar je échte lichamelijke klachten. Je verzint het niet en de klachten gaan niet vanzelf over.

Hoe ziet de behandeling eruit? Wat te doen bij psychosomatische klachten?

Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van je psychosomatische klachten. We beginnen de behandelingen met een intake om jouw persoonlijke situatie door te nemen. Je bespreekt je hulpvraag en klachten en het effect hiervan op je dagelijkse leven. Eventueel doen we lichamelijk onderzoek. 

Daarna stellen we het behandelplan op. De behandeling en oefeningen passen bij jou en jouw mogelijkheden. Over het algemeen wordt er gewerkt aan: 

  • het herkennen van stress en spanning
  • leren ontspannen
  • gezond leren ademen en bewegen
  • inzicht krijgen in je gedachten, gevoelens en gedrag
  • het vinden van een gezonde manier om spanning en gevoelens te uiten en verwerken
  • het aanpassen van je leefstijl

Tijdens de oefentherapie behandeling werk je aan het verbeteren van je lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan.

Je krijgt adviezen en oefeningen die je eenvoudig kunt toepassen in je dagelijks leven. Je leert wat je zelf kunt doen om psychosomatische klachten te voorkomen of aan te pakken.

Vergoeding van oefentherapie bij psychosomatische klachten

Oefentherapie bij psychosomatische klachten wordt vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering vergoedt oefentherapie voor psychosomatische klachten bij patiënten onder de 18 jaar. 

Mocht je meer informatie willen, bel gerust 088-0509999 of kijk op www.boelensoefentherapie.nl.