De printbedrijven Festa uit Langenboom en Smets uit Gemert gaan samen. De eigenaren hebben afgelopen woensdag de handtekening voor de fusie gezet bij de notaris. De 17 medewerkers van beide bedrijven behouden hun baan.

De twee bedrijven zijn begonnen als zeefdrukkerij. Het familiebedrijf Smets ontstond in 1975. Na oprichter Henk Smets zette diens zoon Peter Smets het bedrijf voort. In Mark van den Bungelaar is een opvolger en nieuwe eigenaar gevonden. 

Ferdinand Kersten startte Festa in 1984. Later werd Wisja Lamers de eigenaar. In 2017 kocht Ronnie van der Wijst het bedrijf. 

De samenwerking is bedoeld om beter in te kunnen spelen op de markt en de toekomst. “Wij versterken elkaar en kunnen een nog beter totaalpakket aan leveren”, zeggen eigenaren Ronnie van der Wijst van Festa en Mark van den Bungelaar van Smets. De twee geboren en getogen Millenaren kennen elkaar vanaf hun schooljeugd. Zakelijk zijn ze beide in deze branche terecht gekomen via Wisja’s oude bedrijf WLM design. Op vrijwilligersvlak zijn ze beide verweven aan motocrossvereniging CCM De Zandhazen. Samen zitten ze in het bestuur van deze club, waar ook Wisja Lamers bestuurslid is. Vrienden die elkaar compagnons worden? “Geen probleem, wij zijn echt verschillend, dat is onze kracht. Wij vullen elkaar aan, ook omdat wij elkaar juist zo goed kennen.”

Zeefdruk kent een lange traditie. “Een oude techniek, nog een ambacht, waar kwaliteit en kleurechtheid er uit springen”, vertelt Van der Wijst. Het bedrukken gebeurt met de nodige precisie. “We voorzien de markt met alles waar een logo op kan. Op machines, auto’s, kleding en op gevels van gebouwen. Je kunt het niet zo gek bedenken.”

Beide bedrijven zijn deels overgeschakeld op digitale drukmethoden. “Op dat vlak hebben we samen de betere kwaliteit printers in huis”, vult Van den Bungelaar aan. 

De nieuwe naam van het bedrijf wordt Festa-Smets. De beide teams zijn enige tijd geleden al vroegtijdig ingelicht over de fusie en samenwerking. Naar verwachting in september worden beide vestigingen in Langenboom en Gemert op één locatie samengevoegd, te weten het huidige bedrijf van Smets aan de Weerijs in Gemert. Voor het pand van Festa (ca. 650m2) aan de Langenboomseweg wordt een nieuwe huurder gezocht. Van der Wijst: “De afstand tussen de vestigingen in Gemert en Langenboom is 19 kilometer, dat betekent voor mezelf, maar ook de collega’s in Langenboom, meer reistijd. Maar we krijgen er een toekomstbestendiger bedrijf voor terug.”

“Met onze fusie kunnen wij een meerwaarde betekenen voor onze klanten. Met een aflever- en ophaalpost in Mill willen wij onze vertrouwde service behouden en waar mogelijk verder verbeteren. Wij zijn klaar voor een nieuwe, rooskleurige toekomst op één centrale locatie”, zeggen de twee ondernemers uit Mill. 

Kijk ook eens op de nieuwe website: www.festa-smets.nl.