Elke fout geparkeerde voertuig is een obstakel. Dat gedrag mag niet de norm zijn. Fout parkeren brengt de verkeersveiligheid in gevaar en toont een gebrek aan respect voor medebewoners.

Daarom hebben wij een advertentie in deze krant geplaatst om het probleem te laten zien. Dit moet echt anders. Parkeer goed, zodat anderen veilig kunnen lopen. Samen zijn we verantwoordelijk!

Een veilige buurt begint bij ons allemaal!

Zorg dat iedereen zonder obstakels door de buurt kan bewegen, vooral rolstoelgebruikers, slecht zienden en ouders met kinderwagens. Denk na over wat een obstakel op de stoep betekent voor iemand met een beperking. 

Samenwerking verloopt gebrekkig en langzaam

Op 20 september 2023 heeft het platform het rapport "Je ziet het pas als je het door hebt" aangeboden aan wethouder David Sölez van de openbare Ruimte & Omgevingsdienst Land van Cuijk. Er werd toen afgesproken om gezamenlijk de knelpunten aan te pakken. Helaas verloopt dit proces langzaam en zijn de verbeteringen tot nu toe minimaal. De grootste tegenvaller is dat ambtenaren en wethouders van diverse afdelingen binnen de gemeentelijke organisatie geen gemeenschappelijke doelstelling hebben ten aanzien van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Hierdoor zit men elkaar in de weg.

Toegankelijkheid en vergroening kan best samen gaan

Er is grote bezorgdheid over de herinrichting van het voetpad aan de Nachtegaalstraat in Mill. Het voetpad is maanden geleden gewoon verwijderd. Het is een droeve toestand. De afwezigheid van het voetpad dwingt voetgangers om over te steken op een zeer gevaarlijke en onoverzichtelijke hoek.

Het platform heeft deskundigen geraadpleegd, die concludeerden dat het mogelijk is om het voetpad te behouden en tegelijkertijd de bomen te sparen. Dit vereist echter een evenwichtige benadering waarbij zowel vergroening als toegankelijkheid, wat een grondrecht is, gelijkwaardig worden gewogen. De gesprekken hierover met de gemeente worden voortgezet. Het platform zal tot het uiterste gaan om zowel het voetpad als de bomen te behouden. 

Groeiende bewustwording nog elke dag nodig!

In samenwerking met het Platform Toegankelijk Mill heeft de gemeente Land van Cuijk een uniek kaartje ontwikkeld, een groeipapier, om automobilisten en fietsers op een ludieke manier bewust te maken van verkeerd parkeren. Onze acties zijn geen overbodige luxe dat zien we elke dag en worden dus voorgezet.

Handhaving

Uit het onderzoek van het platform blijkt dat een gebrek aan handhaving door de gemeente Land van Cuijk mede oorzaak is van de blokkades op de trottoirs. Het platform Mill constateert  dat er geen handhaving plaatsvindt. Daarbij moet worden vermeld dat er inwoners en bedrijven zijn die de voetpaden hardnekkig blijven blokkeren. Het platform onderzoekt momenteel hoe gerichte handhaving kan plaatsvinden. We hopen hierover binnenkort in gesprek te gaan met de gemeente.

Groenbakken project  

Het platform is, in samenwerking met de gemeente, bezig met Van Kaathoven om het proces van het ophalen en terugplaatsen van groenbakken te optimaliseren. Ons doel is om de tevredenheid van zowel inwoners als de gemeente over dit proces te verhogen, evenals de verkeersveiligheid en de waardering voor de werknemers van Van Kaathoven.

Kerkstraat en Hoogstraat 

Er wordt nog steeds overlegd om de toegankelijkheid van de voetpaden in de Kerkstraat en Hoogstraat verder te verbeteren. Het platform heeft daarover diverse adviezen gegeven. Inmiddels zijn al enkele verbeteringen uitgevoerd. De gemeente heeft recent opdracht gegeven voor een onderzoek over het parkeren van fietsen in de Kerkstraat. Daarnaast blijken de voetpaden in de Kerkstraat en Hoogstraat voortdurend door allerlei voertuigen en obstakels geblokkeerd. Daarover wil de gemeente met het platform in overleg omdat verzoeken tot medewerking niet blijken te helpen. De gemeente heeft toegezegd dat de huidige onveilige oversteek voor voetgangers bij de rotonde van de Karstraat naar de Schoolstraat, waarbij men de Hoogstraat moet oversteken, binnenkort aangepakt gaat worden. 

Overhangende heggen en abrupt eindigende voetpaden

Het platform onderzoekt mogelijkheden om de last van overhangende heggen, struiken en bomen aan te pakken. Vorig jaar is door verschillende inwoners aan onze oproep om tijdig te snoeien, tegemoet gekomen. Daarnaast wordt ook een plan uitgewerkt om voetpaden die abrupt eindigen zonder schuinafronding te gaan voorzien van een schuine afronding.   

Doe mee, maak de verandering in jouw dorp zichtbaar!

Neem de uitdaging aan en help het Platform Toegankelijk Mill om de voetpaden in onze dorpen toegankelijk en veilig te houden. 

Meld je aan

Meld je aan als vrijwilliger bij Platform Mill! Neem per mail contact op met Mieke van de Kolk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel voor meer informatie met Guus Fonteijn voorzitter 06-22552427. Op de website www.toegankelijklvc.nl kun je uitgebreid kennis maken met de Stichting Toegankelijk Land van Cuijk.