Foto: BIG Challenge / Alpe d’HuZes

Team Rita, met teamleden uit Sint Hubert en Erp, ging met ruim 20.000 euro over de finish. Als een van de teams van BIG Challenge, farmers against cancer, deed de familiegroep mee aan de Alpe d’HuZes onder de naam BIG Challenge team Rita. Rita Croymans, vriendin van familie van Loon overleed in 2023 aan de gevolgen van darmkanker.

Het thema van de motivatiebijeenkomst van BIG Challenge op dinsdagochtend was ‘Kanker heb je samen’. Drie families vertelden over de impact van kanker in hun gezinnen. Je zult maar de pech hebben kanker te krijgen. De hele familie lijdt eronder. Het was een bijzonder moment om naasten te gedenken, het leven te vieren en te ervaren dat geld voor meer kankeronderzoek hard nodig is.

Tim van Loon uit Sint Hubert rende daarvoor drie keer de Alpe d’Huez op. “Donderdag 6 juni om half 3 het bed uit. Ons pap en Bert brachten mij, Robin, zoon van Rita, en Henk van den Broek met de auto naar beneden.” Daar in het dorp aan de voet van de berg waren de startvakken. Omdat Tim drie keer omhoog wilde rennen mocht hij in het eerste startvak starten. Om 4:31 uur startte hij aan de eerste beklimming. “Nog pikkedonker op weg; bocht 21,20 en 19 zijn ontzettend steil. Een goed begin.”  

Marjolein van Loon uit Sint Hubert daalde om 3 uur af met de fiets. Ook een bijzondere ervaring, pikkedonker met kaarsen in de bochten. Marjolein fietste twee keer de Alpe op. “Zware beklimmingen maar heel mooi om te kunnen doen.” Ze fietste in ruim twee uur naar boven: twee keer 14,2 kilometer met 1.100 hoogtemeters.

Henk van den Broek uit Mill startte om 10 over 5 en liep in 6,5 uur naar boven. “Het was een hele puist die Alpe. Ik heb onderweg regelmatig gerust, natuurlijk ook bij dweilorkest Moizat tussen bocht 4 en 3 en onderweg genoten van het uitzicht. Ik was blij dat ik boven was.” 

BIG Challenge

Boven op de berg was het BIG Challenge oppeppunt waar onder andere Pieter en Tilly Egelmeers, Karin van den Broek en Antoine van Loon de deelnemers ontvingen met gezond eten en drinken. ’s Middags om twee uur begon het hard te regenen. “Gelukkig kon ik om 4 uur nog een keer met de fiets afdalen voor de derde beklimming”, zegt Tim. Net voor de gezamenlijke finish van BIG Challenge om half 8 was hij boven. 

Heel bijzonder was het finishmoment; met alle BIG Challengers over de finish met een cheque met daarop € 1.183.966 euro. Tim: “Geld dat 100 procent naar onderzoek naar kanker gaat, dat is nog heel hard nodig. Ik ben blij dat ik mijn steentje bij heb kunnen dragen.” Henk: “De gezamenlijke finish is echt een kippenvelmoment. Wij hebben de boeren van BIG Challenge leren kennen. Ze hebben echt alles perfect georganiseerd. Meedoen bij BIG Challenge was echt een warm bad.” 

Team Rita bedankt alle sponsoren en donateurs voor hun bijdrage en Moizat voor de muzikale ondersteuning. Doneren kan nog tot 1 oktober. Wil jij ook een cadeau voor het leven en met BIG Challenge meedoen aan Alpe d’HuZes? Neem dan contact op met Monique van Loon, PR vrijwilliger BIG Challenge 06 27850169.