Familieleden van Gerhardus Johannes Dik (roepnaam Gradus) zijn op zoek naar meer informatie over hem en wat er in 1944 exact met hem is gebeurd. Mocht iemand meer informatie hebben over Gradus Dik, dan graag uw reactie mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Gradus is geboren op 8 januari 1924 in Emmer-Compascuum, maar brengt zijn jeugd door in Emmer-Erfscheidenveen. Begin 1944 duiken hij en zijn jongere broer Ben onder bij hun oudere broer Frits en zijn vrouw die dan wonen in Lottum. Gradus en Ben proberen zo te ontkomen aan de Duitse Arbeitseinsatz. In de loop van 1944 gaat Gradus, zonder Ben, naar Oploo, naar een nieuw onderduikadres. Maar wat er daarna met Gradus is gebeurd is nog altijd een mysterie.

Het Nationaal Archief meldt dat Gradus in Oploo bij het verzet heeft gezeten en bij de bevrijding van het zuiden in dienst is getreden bij de Prinses Irene Brigade (de PIB). Maar in het archief van de Brigade is Gradus onbekend en ook is er tot nu toe geen aanwijzing of bewijs gevonden dat Gradus in het lokale/regionale verzet heeft gezeten.

Een ander verhaal zegt echter dat Gradus in 1944 ging werken voor het Rode Kruis, maar ook dat is niet bewezen. In ieder geval zou Gradus op 8 oktober (ten tijde van de Slag om Overloon) in de buurt van Oploo gewond zijn geraakt door een granaatscherf en daarna zijn afgevoerd. Feit is dat hij bijna een maand later, op 2 november 1944, is overleden in Hasselt in België.

De vragen:

  • Wie kent Gradus Dik? Herkent iemand hem van deze foto?
  • Zo ja, is dan bekend waar en bij wie Gradus in 1944 in Oploo ondergedoken heeft gezeten?
  • Is bekend of Gradus zich toen inderdaad heeft aangesloten bij het lokale verzet?
  • Is bekend waar in de buurt van Oploo dan wel Overloon Gradus gewond is geraakt?