Mijn naam is Anne de Kleijn en ik heb ervoor gekozen om als maatschappelijk werker voor mezelf te beginnen, omdat ik in mijn jarenlange ervaring binnen verschillende instellingen heb gezien wat er misgaat in de hulpverlening.

Binnen grote zorginstellingen zijn er vaak lange wachtlijsten en complexe hiërarchieën, waardoor er vaak beleid wordt bedacht dat in de praktijk niet altijd haalbaar is. Communicatie verloopt niet altijd zoals het zou moeten, en de hulpvrager staat vaak niet op de eerste plaats. Dit alles heeft me doen nadenken: hoe kan het anders? Hoe kan ik het verschil maken?

Mijn motivatie is om hulpverlening eenvoudiger, laagdrempeliger en effectiever te maken. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Door mijn ervaringen met verschillende doelgroepen binnen diverse zorgsectoren, heb ik voor mezelf opgesomd hoe ik het graag anders zie. Ik wil de mens écht ondersteunen en de hulpvrager weer centraal stellen. Wat ik doe, draait om het creëren van de juiste balans tussen fysieke en mentale gezondheid, want deze twee staan altijd met elkaar in verbinding. Je lichaam en geest beïnvloeden elkaar, en als we meer luisteren naar ons lichaam en keuzes maken vanuit ons hart in plaats van altijd vanuit ons hoofd, kunnen we dichter bij ons eigen geluk komen.

Tegenwoordig wordt er vaak te snel naar medicatie gegrepen om klachten op te lossen, terwijl de kern van het probleem dan niet wordt aanpakt, maar slechts onderdrukt. Steeds meer jonge mensen krijgen medicatie voorgeschreven voor problemen zoals angst, depressie en hyperactiviteit, terwijl er in mijn ogen nog zoveel gedaan kan worden voordat we deze stap nemen. Medicatie zou niet het eerste redmiddel moeten zijn, maar er zou meer aandacht moeten zijn voor preventie, het zoeken naar oorzaken en het herstellen van de balans.

Wat ik doe

Mijn benadering van maatschappelijk werk is daarom anders. Ik ben van mening dat het belangrijk is om terug te gaan naar de basis, naar wat mensen echt nodig hebben om zich weer goed te voelen. Ik bied een laagdrempelige manier van hulpverlening aan: buiten in de natuur. Door wandelingen te maken, komt er ruimte om te praten, zonder de druk van oogcontact of formele setting. Hierdoor kunnen mensen zich beter openstellen en worden gesprekken gemakkelijker. In plaats van standaardtherapieën of protocollen, focus ik op een persoonlijke, informele benadering die bijdraagt aan een gezond en positief welzijn.

Naast mijn reguliere maatschappelijk werk bied ik ook running therapie aan, waarbij fysieke beweging wordt ingezet om de mentale gezondheid te verbeteren. Hardlopen zorgt ervoor dat het brein endorfine aanmaakt, wat helpt bij het verlichten van stress en het verbeteren van de gemoedstoestand. Het is een toegankelijke en effectieve manier om je zowel fysiek als mentaal beter te voelen, en is voor iedereen geschikt, ongeacht sportniveau. 

Wat bedrijven kunnen doen

Werkgevers spelen een cruciale rol in het welzijn van hun medewerkers. Door maatschappelijk werk en running therapie aan te bieden, kunnen bedrijven bijdragen aan het welzijn van hun medewerkers en tegelijkertijd ziekteverzuim verminderen. Na onderzoek vanuit het CBS is bewezen dat verzuim door mentale gezondheidsproblemen de productiviteit verlaagt en aanzienlijke kosten met zich meebrengt. De cijfers spreken voor zich: verzuim kost gemiddeld €250 tot wel €405 per dag, met een gemiddelde van 165 dagen per jaar per medewerker die ziek thuis zit. Investeren in het welzijn van werknemers is dus niet alleen goed voor de medewerkers zelf, maar ook voor de bedrijfsresultaten.

Wil je meer weten over wat ik doe of nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Ga naar www.annedekleijn.nl en ik kom graag met je in contact.