De oudste glas-in-loodramen dateren van de 9e eeuw, maar de techniek werd in Egypte al voor onze jaartelling toegepast in andere objecten, die in graven gevonden zijn.

Jan van der Linden en Ton Ederveen begeleiden al zeker 15 jaar op de woensdagavond en donderdagmiddag deze hobby, nadat ze zelf op het Hobbycentrum in de leer waren geweest. Beide hobbygroepen hebben elk 12 leden, waarvan sommigen al 15 jaar deelnemen.

Het is een arbeidsintensieve ambacht, die veel meetwerk en precisiewerk vereist, dus iedereen is  met opperste concentratie aan het werk. Er wordt gewerkt met divers gereedschap, specifiek voor deze techniek. Jan en Ton doen zelf de inkopen van glas in allerlei kleuren en de loodprofielen in diverse vormen (o.a. H-lood, C-lood en randlood). Ook zijn er in de werkplaats boeken met patronen aanwezig en sommige hobbyisten maken ook zelf ontwerpen. Eén deelnemer houdt van vrije vormgeving en haar werk ontstaat tijdens het creëren zelf. Ze vindt het zo leuk, dat ze inmiddels thuis al een eigen atelier verwezenlijkt heeft.

De ene pakt het groots aan in de vorm van een ruit voor een raampje of deur, de ander is bezig met losse vogeltjes om die later tezamen op een boomstam te zetten voor in de tuin. Iemand maakt takjes en blaadjes zo natuurlijk mogelijk met gebogen lijnen, zijn buurman vervaardigt het wapen van Amsterdam, strak en rechtlijnig.

Houten frames vormen meestal het kader, waarbinnen gewerkt wordt en kleine vast getimmerde blokjes geven aan het binnenwerk steun. En dan is het veel passen en meten, het glas op maat snijden, de scherpe randjes polijsten en er een loodrand om heen zetten, zodat alle delen aan elkaar gesoldeerd kunnen worden. Jan en Ton lopen steeds rond om bij de verschillende bewerkingen te helpen, als dat nodig is.

Er worden diverse objecten gemaakt, want “Je kunt wel hangdecoraties blijven maken, maar op een gegeven moment kom je ramen tekort”. 

Tijdens het proces stuit je op allerlei probleempjes, maar soms moet je jezelf ook uitdagen.

Sommigen hanteren de Tiffanytechniek, waarbij de stukjes glas omlegd worden met een koperbandje, dat vertind wordt.

Regelmatig krijgen Jan en Ton een opdracht of wil iemand iets gerestaureerd hebben. Vaak vragen ze dan als vergoeding voor het werk iets lekkers voor bij de koffie. Zoals ook deze keer en in de pauze wordt er dan ook gezellig bij gekletst.

Een mooie opdracht was het vervaardigen van vlinders voor in de herdenkingshoekjes op de scholen van de voormalige gemeente Mill. Zo wordt vakwerk ook nog eens heel dankbaar werk.Zoekt u een nieuwe hobby kijk dan voor het aanbod op www.hobbycentrummill.nl Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..