Hoewel de woonbegeleiders van het asielzoekerscentrum veel persoonlijk contact met de bewoners hebben, weten zij weinig van het stille leed, dat ze meedragen. Daarbij is er ook nog de taalbarrière, maar met de vertaalapp op de telefoon en gewoon met het ouderwetse handen- en voetenwerk komt men een heel eind.
Gelukkig is er de gelegenheid om de Nederlandse taal te leren en een team van NT2-docenten en vrijwilligers geven Nederlandse les als tweede taal aan vreemdelingen.
Kinderen in de basisschoolleeftijd gaan naar de school in Velp of naar een naburige school voor speciaal onderwijs. Op het terrein zelf is een ISK Internationale Schakelklas gehuisvest voor kinderen van 12 tot 18 jaar, waar voor deze jeugd het leren van de Nederlandse taal centraal staat, waarna zij na 2 jaar kunnen doorstromen naar het reguliere middelbare onderwijs.
Terwijl we door het heel netjes verzorgde park lopen, merken we, dat het een rust uitstraalt, waar mensen een toevluchtsoord vinden. Totdat een jongetje een bal het gezelschap in trapt om op deze manier contact te zoeken. Zijn ondeugende snoet straalt van blijdschap.
Een team van bewoners houdt de plantsoenen bij, ruimen zwerfafval op en dweilen de openbare ruimtes.
Aan de rand staat een aantal getimmerde huisjes, waarin ongeveer 6 katten vertoeven voor de bestrijding van bijvoorbeeld muizen. Door het verzamelen van lege flesje kan er kattenvoer gekocht worden.
Elke bewoner heeft al dan niet samen met anderen de beschikking over een keuken en iedereen kookt zijn eigen maaltijd. Een volwassen bewoner ontvangt ongeveer 75 euro per week, waarvan o.a. kleding, boodschappen, telefoon en (openbaar) vervoer betaald moeten worden. Het is toegestaan om een klein deel hiervan te spenderen voor het onderhoud van ouders en andere familie in het thuisland.
De bewoners bevinden zich in diverse stadia van het proces om een verblijfsvergunning aan te vragen en verkeren vaak in grote onzekerheid. Soms verblijven bewoners wel 8 jaar in Grave, voordat ze een verblijfsvergunning krijgen of worden ze in het ergste geval toch nog terug gestuurd. Onze gids geeft aan, dat hij gelukkig deze beslissing niet hoeft te maken, maar dat de IND Immigratie- en Naturalisatiedienst dat doet. Als een bewoner asiel krijgt in het AZC van Grave krijgt hij een intake en een toegangspas om bij de receptie het terrein te kunnen betreden. De casemanager zal hem begeleiden om zijn verdere toekomst in te richten. Meestal ontvangt iemand na ongeveer 6 maanden een SOFI-nummer en dan is er de mogelijkheid om aan het arbeidsproces deel te nemen. Voor meer info:
Lees volgende week verder in deel 3 over de ervaringen van het gezelschap, wat aan de excursie deelnam.