In het vorige deel schreven we o.a. over de familie Van Oudenaarde, die kasteel Aldendriel in grote mate restaureerde. Uit deze familie kwam de acteur Reinout Oerlemans voort en ook een leuk weetje is, dat in de jaren negentig Thijs van Leer, de bekende fluitist, gedurende 10 jaar gehuisvest was in de boerderij, thans de Schenkerij.
Na de restauratie van de voorburcht werd dit gedeelte door de familie Hoefs gebruikt voor hun cateringbedrijf. In 2001 werd de Hagenaar Manto Ledeboer de eigenaar, die door financiële problemen failliet raakte, waardoor het kasteel door de bank verkocht werd.
In oktober 2019 kocht de Millse familie Geurts van Kessel het kasteel en zij zijn gestart met een grondige restauratie en verduurzaming van het inmiddels 600 jaar oude kasteel en de voorburcht. Ook is het kasteel op bouwhistorische aspecten onderzocht en daaruit blijkt, dat er nog best veel van het oorspronkelijke bouwwerk over is, waaronder een originele buitenmuur. Hierover meer in het laatste en 7e deel van deze serie.
Aldendriel heeft in al die eeuwen meerdere functies gehad, zoals een adellijk woonhuis, een jachtslot, een zomerverblijf, een agrarische onderneming en een kerk.
Tijdens de bezetting van Grave door de Franse troepen van Napoleon in 1814 werden asielzoekers uit Grave in het kasteel opgevangen. Rond 1938 tijdens de mobilisatie deed het kasteel dienst als onderkomen voor Nederlandse militairen, was er een gaarkeuken en een bibliotheek gevestigd en stond er ter vermaak een biljarttafel. Vast en zeker zijn er ter inspectie regelmatig Duitse soldaten binnen geweest, want ergens in een balk staan het jaartal 1944 en enkele Duitse namen gegraveerd.
Sinds 1991 zijn de stallen en het koetshuis door de familie van Lieshout in gebruik als accommodatie voor bruiloften en andersoortige feesten in een middeleeuwse ambiance.
En nu, anno 2025, is Aldendriel al enkele jaren voor het eerst in haar bestaan geopend voor bezoekers, die er kunnen genieten van een rondleiding en een Schenkerij met uitzicht op de Kasteelsche Velden.
Wat zal de toekomst brengen?
Misschien in navolging van de herdenkingstenen, die als herinnering aan de grote restauraties in 1765 en in 1963 geplaatst zijn, een plaquette voor de familie van Geurts van Kessel voor hun tomeloze inzet om Aldendriel in ere te houden en weer nieuw leven in te blazen.
Over twee weken leiden we u rond door het kasteel, vol met interessante weetjes, ook over de recente restauratie, maar eerst een deel over Marianna von Evers, één van de bewoonsters, die een geheim met zich meedroeg.
Geschreven door Marja Verheijen
Bron: Ontdek Mill, Wikipedia en BHIC Kasteel Aldendriel geschreven door Rien Wols (2009), Kastelengids van Noord-Brabant