Op zondag 14 februari presenteerden de oud-Millse gymjuf Riet van Laake en Guus Wesselink hun boek over dit keer een wel heel bijzondere pelgrimstocht, namelijk door het voormalige Oost-Duitsland.

Het boek - Over prikkeldraad en zegeningen - werd in de bibliotheek van ’s-Hertogenbosch in aanwezigheid van ruim honderd belangstellenden uitgereikt aan Jan van Laake van het gelijknamige advocatenkantoor in Mill.

De prikkelende titel siert het tweede boek van Guus Wesselink (oud-directeur en oprichter van Meld Misdaad Anoniem) en Riet van Laake, oudste zus van Jan.
Na hun eerste boek over een pelgrimstocht van 2200 km (‘Vier vrije voeten, een romantische voetreis van ‘s-Hertogenbosch naar Zuid-Italië’ ISBN 9789402210712) nemen Guus en Riet de lezer mee op een nieuw avontuur.
Zij lopen in 2014 langs de oude Via Regia, van oost naar west door het voormalige Oost-Duitsland en ontmoeten daar een samenleving die nog steeds moet wennen aan de verworven vrijheid.
Riet heeft onderweg te kampen met ernstige familieomstandigheden in Nederland. Bericht na bericht bemoeilijken haar tocht. De Ökumenische Pilgerweg waarop zij met Guus loopt, en die hoofdzakelijk door de Evangelisch-Lutherse kerk verzorgd wordt, helpt haar op bijzondere wijze door de zwaarste momenten heen.

Het wandelend echtpaar maakt kennis met het land van de Saksen en de Thüringers, met de geschiedenissen van Luther en van Bach en niet te vergeten met de historie van de DDR. In 1989 viel de Muur. Vijfentwintig jaar later waagt de bevolking er - in vrijheid - eindelijk over te praten. Guus en Riet hebben de verhalen van een aantal interessante mensen opgetekend in hun boek. In hun levens spelen vrijheid en vrede een belangrijke rol. Nu is men weer vrij. Maar voor hoe lang?
Sinds het optreden van Rusland in de Oekraïne en van IS in het Midden-Oosten met het daaruit voortvloeiende geweld, ook in West-Europa, zijn die begrippen opnieuw vraagstukken geworden, met name voor de mensen die de onvrijheid aan den lijve hebben meegemaakt.

Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan Jan van Laake, omdat hij in die tijd het bericht had gekregen niet lang meer te zullen leven. Daarmee speelde hij vanuit Mill een belangrijke rol tijdens deze emotionele voettocht.

Op 17 maart - tijdens de Boekenweek - zullen Guus en Riet in de bibliotheek van Mill een lezing geven over hun boek en hun bijzondere ervaringen tijdens deze 470 km lange voettocht.

Boekpresentatie en lezing: donderdag 17 maart in de bibliotheek, in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. De lezing zal van 10.00 uur tot 12.00 uur gegeven worden. Toegang en koffie zijn helemaal gratis.

Het boek: ‘Over prikkeldraad en zegeningen’ , uitgever Vier Vrije Voeten, ISBN 9789082489507 zal direct na de lezing aangeschaft kunnen worden en gesigneerd worden door de schrijvers. De prijs bedraagt € 16,50 Het boek is tevens te koop bij boekhandel Primera Schipperheijn aan de Schoolstraat in Mill.