Wie van de drie is 25 jaar? Deze vraag stond centraal bij Primera Schipperheijn aan de Schoolstraat in Mill. De ‘Tour van NIX’ deed de zaak van de mevrouw Schipperheijn aan waar Mireille (eigenaar), Jolanda en José op dat moment in de winkel stonden.

“Ineens stond een team van NIX18 hier in de winkel om samen met onze klanten de levende leeftijdsquiz te spelen. We moesten inschatten wie van de drie 25 jaar was. Dat blijft lastig, want rimpels hebben die jongens en meiden nog niet.” De Tour van Nix is een initiatief van de samenwerkende tabaks- en gemakswinkels, waarmee aangesloten wordt op de landelijke NIX18-campagne: geen alcohol en tabak onder de 18.

Hoewel ze de 25-jarige er niet uithaalde, werden Mireille, Jolanda en José wel beloond met de oorkonde ‘Winkel van NIX’. Want bij Primera Schipperheijn doen ze altijd de leeftijdscheck, omdat iemands leeftijd inschatten moeilijker is dan op het eerste gezicht lijkt!

Bij Primera Schipperheijn vragen medewerkers altijd naar een ID als zij er niet zeker van zijn of een jongere die tabak wil kopen al oud genoeg is. Legitimeren is tot 25 jaar verplicht als verkopers er naar vragen bij het kopen van tabak. “Zo voorkomen we dat we onbedoeld toch sigaretten verkopen aan iemand die nog geen 18 is,” vervolgt mevrouw Schipperheijn. “Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 niet roken en willen natuurlijk ook geen boete riskeren. Die kan wel oplopen tot 4.500 euro.”

Primera Schipperheijn hangt met trots zijn oorkonde ‘Winkel van NIX’ op.