Ruud Barten (1979) is geboren en getogen in Mill. Hij woont in Cuijk en is sinds 2001 eigenaar van Barten installatiebedrijf. Dit combineert hij sinds 2 jaar met kersenbomen in een kas aan de Hapseweg in Sint Hubert. “Na 2 jaar voorbereiding hebben we vanaf half mei gedurende 8 weken kersen.”

Wellicht op het eerste oog een ongebruikelijke combinatie. Een installatiebedrijf runnen en actief zijn met kersenbomen. “Men kijkt wel eens vreemd op.” vertelt Ruud Barten. Terwijl hij door de kas loopt vertelt hij enthousiast over het ontstaan hiervan. “Ik heb misschien altijd wel een voorliefde gehad voor fruitbomen, de laatste jaren is dit gegroeid en ben ik me breder gaan oriënteren door thuis bomen te planten, cursussen te volgen en in contact te komen met diverse fruittelers, bedrijven en organisaties. Zo kwam ik in contact met een glaskersenteler in Moerkapelle. Deze teler heeft een kas van 2,5 hectare en is de grootste kaskersenteler in Nederland. Ik heb hier mogen proeven en beleven wat er mogelijk is met fruitbomen onder glas. Ik voelde dat ik daar ook iets mee wilde doen.”

Hoe enthousiast Ruud ook was rond dit alles, een dergelijk bedrijf opzetten gaat niet van de ene op de andere dag. “Deze kas van 7200 vierkante meter met 1 hectare grond heb ik 2 jaar geleden gekocht. Vanaf die tijd is er volop in de kas gewerkt, de oude installaties zijn verwijderd, de bestaande vloer is er uitgehaald en er is flink wat compost aangevoerd om de grond geschikt te maken voor kersenbomen. Later is de beregening in en boven de grond aangelegd en zijn er zo’n 1000 bomen geplant.” 

Af en toe loopt een kip je voor de voeten. “Ik streef naar een zo biologisch mogelijke teelt en daarin zijn onze kippen harde werkers, ze houden de kas schoon van onkruid en zijn de hele dag op zoek naar insecten en larven in de grond. Continu streef ik naar een natuurlijke balans zonder gebruik te maken van middelen. Een ander mooi voorbeeld is het uitzetten van roofmijten voor de bestrijding van spint.” 

Ondertussen is de witte bloesem zichtbaar.” Vorige week zijn er hommels in de kas los gelaten en deze week komen er 2 bijenkasten in. Dan begint het werk voor de bijen. In de kas is het al volop lente.” 

Half mei verwacht Ruud de eerste kersen te plukken. Ruud: “Hier staan 17 soorten kersen en die worden in 8 weken geoogst. Kersen in de kas lopen ongeveer 4 a 5 weken voor op de buitenteelt, waardoor we nog eerder in het seizoen van de Nederlandse kersen kunnen genieten. Dit seizoen verwacht ik zo’n 2000 kilo kersen te plukken. Volgend jaar zal dat al zo’n 10.000 kilo zijn.” De kersen wil hij leveren aan bijvoorbeeld boerderijwinkels maar ook doet hij aan particuliere verkoop. “In de toekomst wil ik ook rondleidingen gaan geven en kan men hier meer leren over de kersen en kersenteelt”. Ruud vult aan: “Mocht iemand nu al een keer een kijkje willen nemen in de kas, neem dan gerust contact op via de website.” 

Zie www.kersenzo.nl.