Kinderen die op de fiets naar school gaan, leren het verkeer en zijn gezond bezig. Maar fietsen ze ook veilig? Basisschool De LenS test en verbetert de fietsvaardigheid van kinderen.

Maandagmorgen 11 april bracht de gemeente een grote aanhanger met daarin allerlei spullen om fietsvaardigheid te oefenen. "Wie aan het verkeer deelneemt, moet de baas zijn over zijn voertuig”. Voor de auto gaan we naar een rijschool, fietsen leren we spelenderwijs. Dat laatste blijkt vaak onvoldoende. De ongevalscijfers bewijzen dat.

Om goed te leren fietsen moet je op tijd beginnen en daar geregeld mee bezig zijn. Net als rekenen en taal kost het veel tijd om het echt goed te leren. Vooral veel oefenen helpt, maar een keer extra aandacht voor trapvaardigheid op school is echt geen overbodige luxe. Daarbij is het vooral ook gewoon leuk om allerlei oefeningen en testritjes te doen. Bochtjes maken, precies op tijd remmen, over obstakels fietsen, het valt allemaal niet mee. Ook niet voor de leerlingen uit de oudste groepen, als ze een deel van het parcours over mogen doen met een zware rugzak.

Kinderen komen meestal voor het eerst echt zelfstandig in het verkeer terecht na de basisschool. De nieuwe school ligt immers vaak verder weg. We helpen ze de weg te vinden, wijzen op de gevaarlijke plekken en de beste route. Maar kunnen ze goed genoeg fietsen? Daarom moeten ouders en school zorgen voor voldoende oefening, dan is en blijft fietsen veilig, gezond en leuk.