Jan van de Wiel (1945) uit Mill, is dinsdag 26 april 2016 benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Burgemeester Antoine Walraven speldde hem de versierselen op.

Jan kwam naar de kantine van voetbalvereniging Juliana in de veronderstelling dat een van de andere vrijwilligers daar een lintje zou krijgen. Jan zou er als gastheer optreden. Maar toen hij de kantine binnenkwam zaten familie, vrienden en kennissen hem daar inclusief het college van B&W al op te wachten.

Verdiensten

Jan kreeg zijn Koninklijke onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk dat hij al vele jaren doet. Zo is hij sinds 1997 namens voetbalvereniging RKSV Juliana betrokken bij de Lenterie, de voormalige Braderie sportief. Sinds 2006 organiseert hij ook namens Juliana samen met Stichting Activiteiten Mill de Vakantiejaarmarkt. Voor deze 2 evenementen is Jan verantwoordelijk voor o.a. de werving van ondernemers, aanvraag vergunning, regelen vrijwilligers, schoonmaken parcours, contact met veiligheidsdiensten en heeft hij de algehele eindverantwoordelijkheid. De opbrengst van deze evenementen komen tegoeden aan de jeugd van Juliana waarmee zij tal van activiteiten kunnen organiseren.

Ook is Jan sinds 2002 vrijwilliger bij de Lokale Omroep Mill. Hier was hij ook 2 jaar voorzitter en is lid van het Beleid Programma Orgaan (houden toezicht op programma’s) waarvan hij sinds enige tijd ook voorzitter is. Daarnaast is hij sinds de jaren negentig verslaggever en doet zo op zondagmiddag verslag van de wedstrijden van zijn Juliana via L.O.M. radio.

Van 1986 tot 1998 was Jan van de Wiel gemeenteraadslid voor de PvdA. Aansluitend burgercommissielid tot 2010. Sinds 1 augustus 2008 is hij secretaris van de Burger Participatieraad gemeente Mill en Sint Hubert. Deze geeft advies aan het college over o.a. Wmo/Wwb, leerlingenvervoer en Jeugdhulp.

Daarnaast was hij 8 carnavalsseizoenen ambtenaar van de burgerlijke stand tijdens de boerenbruiloft in Mill. Ook is hij actief lid van wandelsportvereniging Amicitia. Verder is hij naast verslaggever en omroeper van R.K.V.V. Juliana ook enkele jaren bestuurslid geweest, maar uit onderstaande blijkt echter dat hij bij Juliana meer een doener is zoals: 

  • Lid sponsorcommissie 
  • Redactie Juliana Goals
  • Donateursactie
  • Advertentiewerving 
  • Afhandeling sportman/vrouw van het jaar
  • Schoonmaken en hangen van reclame borden naast het hoofdveld
  • Rouw en trouw diensten verzorgen bij bijzondere gebeurtenissen
  • Solidariteitsfonds KNVB

Maar ook:

  • Collectant van de Willibrordus Parochie Mill. Hij bezorgt het parochieblad en de Vastenactie zakjes huis aan huis
  • Collectant van diverse stichtingen zoals Rode Kruis, Nierstichting