Deze week maakte Bakkerij Boeijen aan de Markt in Mill bekend hun winkel per 28 mei 2016 te gaan sluiten. Ze geven in hun bericht aan dat er geen plek is in het nieuwe Millse centrumplan voor hun bakkerszaak.

Toon Wijnen is namens OCM (Mooiland en Rialto) de kartrekker voor de verhuur van de winkelruimten in het Millse Centrumplan: “Toen we jaren geleden begonnen met de centrumplanontwikkeling zijn we met alle ondernemers, dus ook met Bakkerij Boeijen, in gesprek gegaan over de gevolgen van de nieuwbouw. Dat waren altijd constructieve overleggen in een open sfeer waar we van beide kanten de mogelijkheden en onmogelijkheden op tafel hebben gelegd. We hadden hierin beiden als doel een verantwoorde relocatie van de bakker.”

Een nieuwe plek in het Raboblok had daarbij duidelijk de voorkeur omdat er dan een directe verhuizing van het ene naar het andere pand mogelijk zou zijn en er geen tijdelijk onderkomen hoefde te worden geregeld. Toon Wijnen: “In het Raboblok was (en is nog steeds) een winkelruimte beschikbaar. Hierover hebben we goed en uitgebreid met elkaar gesproken maar helaas zijn we niet met elkaar tot overeenstemming gekomen. Ook alternatieve locaties zijn in onze gesprekken de revue gepasseerd. Maar ook uit deze locaties bleek geen geschikte nieuwe plek voor de bakkerszaak van Boeijen. OCM is echter nog steeds bereid om in gesprek te gaan en te kijken of er (elders) mogelijkheden zijn.”

Eén van de alternatieve locaties zou een deel van de huidige winkelruimte in het huidige Kruidvatpand zijn of in het nog te bouwen Maaslandblok. De bakker zou dan tijdelijk gehuisvest moeten worden in een unit. Hierover heeft het bakkerspaar ook gesprekken gevoerd met de gemeente Mill en Sint Hubert. Wethouder Jos van den Boogaart: “Een tijdelijke locatie in de vorm van een unit behoort zeker tot de mogelijkheden. Hieraan hebben we als gemeente al vaker medewerking verleend, zoals bijvoorbeeld de Rabobank die nu tijdelijk op Vlaar is gehuisvest. Bakker Boeijen wilde echter graag op het marktplein een tijdelijk onderkomen. Natuurlijk begrijp ik dat, maar tijdelijk huisvesting hier is niet wenselijk, ook niet voor de bakker, omdat het plein de komende tijd in fases volledig wordt verbouwd.”

De wethouder vindt het jammer dat de bakkerij haar deuren sluit. “Bakker Boeijen is een vertrouwd gezicht in het Millse centrum, het bedrijf zit er al 25 jaar. Het is spijtig dat de gesprekken tussen de bakker en OCM (nog) niet tot een nieuwe locatie voor de bakker hebben geleid. Maar OCM kennende staat bij hen de deur nog steeds open om mogelijkheden te bespreken. Dat geldt ook voor mijn deur als het gaat over een vergunning voor een tijdelijke unit op een passende locatie. We hebben nog tot begin 2017 de tijd.”