Afgelopen week was Jean Mbeshi in Nijmegen, waar hij pater Martien Konings opzocht in het zorgcentrum waar deze sinds enkele jaren verblijft. Hartfalen en hoge leeftijd dwongen pater Konings (1930) Kisangani, Centre Simama te verlaten en zijn verantwoordelijkheid(sgevoel) achter te laten aan zijn opvolgers en medewerkers.

“Ik ben enorm blij met zijn bezoek en tevreden over alles wat Jean Mbeshi mij vertelde en kon laten zien. De drie medewerkers die daar permanent werken, organiseren het werk en de ontwikkeling van Centre Simama boven verwachting”, aldus pater Konings. “Zo zal er binnenkort een ECG worden geïnstalleerd. Niet alleen te gebruiken voor Centre Simama maar ook voor de medische centra van de stad. Deze plaatsing is in navolging van een apotheek die hier haar plek heeft gevonden. Bewoners van heinde en ver komen hier hun medicijnen kopen. De sportzaal waarvoor Mill enkele jaren geleden op de fiets stapte, wordt nu ook in de avonduren intensief gebruikt. Overdag vullen de gehandicapten deze om met medewerking van deskundigen hun spieren (verder) te ontwikkelen en te versterken. ’s Avonds gaan liefhebbers van fitness met de beschikbare apparatuur aan het werk. Dit is een mooie financiële bijverdienste waarmee andere dingen weer bekostigd kunnen worden.”

Stralend vertelt pater Konings verder: “de provinciale gezondheidsinspectie heeft haar oog laten vallen op Centre Simama en met name op de fysiotherapie die al vanaf babyleeftijd daar geboden wordt aan gehandicapte inwoners van de wijde omgeving. Ook de behandeling van epilepsie, nog een vrij onbekende aandoening in Kisangani, gooit daar hoge ogen in hun visie. Er wordt hard gewerkt door medewerkers om Centre Simama nog breder uit te dragen in al haar mogelijkheden. Ook door middel van de website. Zelfs Facebook staat daarvoor in de kinderschoenen. Voor de gewone burger is dit niet te begrijpen, maar voor organisaties en bedrijven komt dit ook in Kisangani steeds dichterbij.”