Dinsdag 21 juni was niet alleen de start van de zomer, met vele plensbuien, maar ook het bezoek van CDA-leden uit de vijf gemeenten aan het Europees Parlement (EP) in Brussel. Gastheer deze dag was de Brabantse Lambert van Nistelrooij, een van de 749 fractieleden.

Na ontvangst met een verzorgde lunch, was het woord aan de gastheer om alle aanwezigen interactief mee te nemen met zijn dagelijkse werkzaamheden. Zijn trots en passie, maar ook zijn zorgen passeerden de revue. Brexit stond te gebeuren en ook de huidige wateroverlast speelt nu en voor de nabije toekomst parten bij veel akker- en tuinbouwers. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen.

Vervolgens was het, na diverse vragen van de aanwezigen, de beurt aan een gids om in het Parlement rond te leiden met als klapper uiteraard de vergaderzaal. Hij nam de CDA-leden mee in de geschiedenis, het doel, de stemvoorziening en de magische wereld van de tolken die vertalen wat er gezegd wordt tijdens de debatten in ieders moedertaal. Het multinationale karakter en de meertalige democratische samenwerking binnen het EP zijn uniek in de wereld. De gekozen leden van het EP voeren openbare debatten en spelen een cruciale rol bij de totstandkoming van het EU-beleid.

De Europese Unie (EU) is een uniek economisch en politiek partnerschap van 28 Europese lidstaten. Ontstaan uit de EEG (Europese Economische Gemeenschap) dat als doel had de economische samenwerking te bevorderen. De gedachte hierachter was dat landen die handel met elkaar drijven onderling economisch afhankelijk worden en dus conflicten zullen vermijden. Dankzij de afschaffing van de grenscontroles tussen bijna alle EU-lidstaten kan door een groot deel van Europa vrij worden gereisd en is het makkelijker geworden om in het buitenland te gaan wonen of werken. Het Europese Parlement is een unieke parlementaire vergadering waarvan de leden rechtstreeks door de burgers worden gekozen. De leden vertegenwoordigen meer dan 500 miljoen burgers. 

Na het maken van de nodige foto’s werd wederom, of nog steeds, in de regen de bus opgezocht. Er was alle gelegenheid om ook onderling van gedachten te wisselen, want het weer zorgde voor een lange terugreis. Bij aankomst in Cuijk stond er een heerlijk diner klaar en werd de dag in gezamenlijkheid afgesloten.

Veel belangrijke formele en informele zaken werden gedurende de dag besproken en met elkaar uitgewisseld. Wederom een stap om gezamenlijk de toekomst als Land van Cuijk in te gaan.

CDA gemeente Mill en Sint Hubert