Het Hof van Zelland aan het Voor-Oventje 33 in Zeeland is meer dan zomaar een winkel met streekproducten. Naast verse groenten, fruit en salades zijn er ook tal van andere zaken te koop.

Variërend van potten en pannen tot leuke hebbedingetjes en cadeauartikelen. Het Hof van Zelland is ook zondag 24 juli open. Dan nemen zij deel aan de Hooibergen-dag die gehouden wordt in Zeeland, Schaijk en Reek. 

Hooiberg

Het Hof van Zelland is gevestigd in een pand in de vorm van een hooiberg. In de gemeente Landerd zijn tal van bedrijven en organisaties te vinden die hun activiteiten vanuit een dergelijke hooiberg uitvoeren. Deze natuurlijke uitstraling proef, ruik en voel je ook als je de winkel binnen gaat. Een grote vitrine met verse producten, schappen vol groenten en fruit, tal van streekproducten en een kookeiland waar men gerechten en complete maaltijden maakt. 

Ervaring

Voor bedrijfsleider Monique van Riel (1968) is werken in een dergelijke winkel geen onbekend terrein. “Mijn ouders hadden een groentezaak. Na school was het de gewoonste zaak van de wereld om te helpen met bijvoorbeeld het schoon maken van spruitjes en andere groenten.” Toen ze gevraagd werd om het Hof van Zelland te gaan runnen hoefde ze niet lang na te denken. “Hof van Zelland is een initiatief van Jolanda Nooijen, van tuinbouwbedrijf Compliment, met als doel de etalage te zijn voor alle producten uit de regio. Ik heb hier alle vrijheid om mijn ideeën uit te voeren en bezig te zijn met verse producten uit de regio.”

Regio

Want belangrijk bij het Hof van Zelland is dat de producten echt vers zijn en uit de regio komen. “Veel komt van het land hier direct achter de Hooiberg. Maar ook van andere telers uit de omgeving betrekken we producten. We slaan de veiling hierbij over, omdat we zo nog sneller de producten hier hebben en dus nog versere groenten en fruit kunnen leveren.” Maar soms wordt ook verder gekeken dan Brabant alleen. “In Brabant groeien nu eenmaal geen bananen, sinaasappels en ananassen, maar die willen we wel in ons assortiment.” 

Beleving 

“Wij zijn niet zomaar een winkel”, zegt Monique. “We willen mensen bewust laten genieten van eerlijke producten. Dat doen we door goed advies te geven, maar ook tips van het huis te geven. Wij leggen uit hoe je een lekkere groenteschotel of op een eenvoudige manier een mooie tomatensaus kunt maken. Uiteraard is er ook van alles te proeven. Mensen kunnen onder het genot van een kopje koffie kijken hoe we hier aan het werk zijn.” Des gewenst organiseert Monique ook proeverijen en kookworkshops om op die manier nog beter kennis te maken met de mogelijkheden van verse producten. 

Maaltijden

Ter plekke worden veel gerechten bereid in de keuken. “We maken zelf soepen die we dan invriezen voor de verkoop. Maar ook complete maaltijden voor bijvoorbeeld ouderen die de kant-en-klare maaltijden niet lekker vinden.” Monique benadrukt dat de prijs geen obstakel hoeft te zijn om eens binnen te lopen: “Mensen denken - vaak ten onrechte - dat streekproducten duur zijn. Wij hebben hier een groeiend aantal klanten die de wekelijkse boodschappen komen doen. Dat zouden ze niet doen als ze te veel moeten betalen.”

Online bestellen

Via de website zijn de producten van het Hof van Zelland ook te bestellen. Ze staan dan klaar om bijvoorbeeld na het werk opgehaald te worden. Zie hiervoor en voor veel meer informatie de site www.hofvanzelland.nl.