In het kader van het 30-jarig bestaan van de CDA-afdeling Mill en Sint Hubert willen we de komende weken aandacht besteden aan personen die in de afgelopen 30 jaar veel voor de partij hebben betekend. Deze week gaan we op de koffie bij Hans Vermeulen.

Hans werd al op jonge leeftijd politiek actief en stond op z'n 23e al voor de eerste keer op de CDA-lijst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1990. Tijdens de verkiezingen van 1994 stond hij op een verkiesbare plaats en werd daarmee één van de jongste gemeenteraadsleden ooit in de Millse gemeentepolitiek. In 1994 kwam Hans in de raad, samen met Annemarie van Lier-van Berlo en vertegenwoordigde namens het CDA vooral de jongeren. "In die tijd organiseerde we regelmatig een jongerenspreekuur in Mariënweerd waar de jongeren terecht konden met vragen en suggesties over onderwerpen als milieu, welzijn en volkshuisvesting", verteld Hans.

Hans werd vooral gedreven om door middel van de gemeentepolitiek de leefbaarheid voor zijn dorp Sint Hubert te bevorderen. Hans heeft drie periodes, van 1994 t/m 2006, onafgebroken in de raad gezeten. Als je Hans vraagt over het meest lastige dossier dan was het o.a. de reconstructie, maar vooral ook de verplaatsing van betonindustrie ‘De Groot’ op de Kuilen. "Ik weet nog goed, zegt Hans, tijdens de beruchte raadsvergadering die tot twee uur 's nachts duurde dat bij de zoveelste schorsing toenmalig Burgemeester Daandels riep: ‘’Als het CDA dit doorzet dan gooi ik er alle portefeuilles bij neer’’. Uiteindelijk werd de verplaatsing toen toch nog een jaar uitgesteld, maar dit waren wel dossiers waar veel druk op stond.

Naast de af en toe wat lastige onderwerpen was Hans ook diegene die plotseling een raadsvergadering tussentijds moest verlaten. "Ja zegt Hans, mijn moeder belde naar het gemeentehuis, in die tijd hadden we nog geen mobieltje, dat er een koe aan het kalveren was en dat het niet helemaal goed verliep. Daandels, opgegroeid als boerenzoon, herkende de situatie en zei: "Hans ga maar snel naar huis, de belangrijkste onderwerpen zijn toch al behandeld". Hij haalde hiermee toen ook de krant onder het mom van 'Dames gaan voor'!

"Deze twaalf jaar had ik niet willen missen, zegt Hans. Ik heb er ontzettend veel geleerd, waar ik nu nog dagelijks de vruchten van pluk". Hans is nog steeds een druk baasje en houdt zeker niet van stilzitten. Naast het runnen van zijn melkveebedrijf is hij voorzitter van de ZLTO, lid van de districtsraad van Friesland Campina, voorzitter landbouw werktuigencoöperatie en natuurlijk nog actief achterban lid van het CDA. "En het politieke netwerk komt me nog regelmatig van pas, onze dochter Helga loopt nu stage bij de gemeente", besluit Hans.