De schouder is misschien wel het gewricht met de meeste bewegingsmogelijkheden. Kijk maar eens in welke richtingen we een arm allemaal kunnen bewegen. Dit bewegen in zoveel richtingen kan alleen omdat de schouder eigenlijk bestaat uit een combinatie van zeer nauw met elkaar werkende gewrichten.

Wist u dat bij het volledig heffen van de arm: een draai- en glijbeweging in het kogelgewricht van de arm plaats vindt, in combinatie met het 180 graden draaien en heffen van het sleutelbeen, het naar achteren kantelen, draaien en heffen van het schouderblad en het draaien van meerdere (nek)wervels. Ja zelfs voor een maximale armheffing is een goede beweeglijkheid van de bekkengewrichtjes zelfs noodzakelijk.

Het is kortom één grote keten van gewrichtjes, zoals radertjes, die elkaar allemaal in beweging zetten. Dit noemen we de ketenwerking van gewrichten!

Bij het functioneren van een grote keten, zoals bij de schouder, kan veel mis gaan. Heel veel schouderklachten ontstaan door het dysfunctioneren van deze keten. Het onderzoek hiernaar,  het zogenaamde ketenonderzoek, is het terrein van de bewegingsdeskundige oftewel de fysiotherapeut. Zo kan een verkeerd functionerende keten (bijvoorbeeld door een verkeerd bewegend schouderblad) de oorzaak zijn van een peesontsteking in de schouder. 

Voor het onderzoek en de behandeling van deze ketenproblemen bij schouderklachten heeft FysioSupport in Mill gespecialiseerde schouderfysiotherapeuten. Deze schoudergespecialiseerde fysiotherapeuten zijn extra opgeleid voor onderzoek en behandeling van het gecompliceerde schoudergewricht. Deze fysiotherapeuten bij FysioSupport zijn ook aangesloten bij twee verschillende schoudernetwerken. De leden van deze schoudernetwerken zijn fysiotherapeuten en orthopeden (ook van ViaSana) die allebei gespecialiseerd zijn in “de schouder” en zo samen kennis delen en vergroten om patiënten met schouderklachten zo goed mogelijk te kunnen helpen. Kortom voor schouderklachten bent u letterlijk en figuurlijk bij FysioSupport aan de Hoogveldseweg 1 in Mill in goede handen.