In het kader van het 30-jarig bestaan van de CDA-afdeling Mill en Sint Hubert willen we de komende weken aandacht besteden aan personen die in de afgelopen 30 jaar veel voor de partij hebben betekend. Deze week gaan we op de koffie bij Carel van Genugten.

Carel begon in eerste instantie als lid van de CDA-achterban, maar ging al vrij snel door naar het bestuur en werd in 1994 voorzitter van het CDA. Carel was in die tijd werkzaam bij het waterschap en vanuit die rol was hij altijd al politiek geïnteresseerd. In 1998 werd hij voor de eerste keer gekozen als CDA-raadslid in onze gemeente. Dit was de periode dat het CDA samen met AB’90 in de coalitie zat. "Henny Peters, de CDA-lijsttrekker, werd de wethouder en ik nam de rol van fractievoorzitter op me", zegt Carel.

"Het was toen een heel bijzondere tijd in de raad met burgemeester Daandels aan het roer. De raadsvergadering met op de agenda het dossier ‘de Kuilen/De Groot’ staat me van die tijd nog vers in het geheugen. Daandels wilde koste wat kost zijn voorstel er doordrukken, rond twee uur ’s nachts werd de raadsvergadering pas afgesloten".

Van 2002 tot en met 2010 was Carel wethouder namens het CDA en was hij verantwoordelijk voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening. Een portefeuille die voor die tijd altijd onder de hoede van de burgemeester viel. Op deze positie en met deze portefeuille was Carel in zijn nopjes. Carel glundert als hij verteld over de mooie projecten die allemaal de revue zijn gepasseerd in deze periode. "De gehele reconstructie heeft in die tijd vorm gekregen, voor het Centrumplan is de basis gelegd, plan Hoogstraaten is uitgevoerd, omtrent Myllesweerd zijn de beslissingen genomen en natuurlijk niet te vergeten het plan Houtspoor waar op dit moment de laatste invullingen aan worden gegeven".

"Maar het meest trots ben ik op het binnenhalen van grote Europese subsidiebedragen van meer dan tien miljoen voor de verdere ontwikkeling van de Kuilen, de Peel kanaalzone en natuurlijk niet te vergeten de Groespeel, het centrumplan en de ontwikkeling van Houtspoor. Allemaal pareltjes in onze gemeente waar we nu dagelijks van kunnen genieten. Mede door onze goede verhoudingen en contacten met de provincie zijn we in staat geweest om voor onze Gemeente Mill en Sint Hubert deze projecten ondersteund door Europese subsidies van de grond te krijgen en te realiseren", zegt Carel.

"In mijn tijd als wethouder heb ik enorm genoten van het vak. Ik heb in die jaren natuurlijk ontzettend veel bestuurlijke ervaring opgedaan en een groot netwerk aan contacten opgebouwd waar ik nu nog regelmatig de vruchten van pluk". Carel geniet op dit moment van zijn pensioen, maar is zeker niet iemand die stil kan zitten achter de geraniums. Hij is nog steeds zeer actief in verschillende besturen. Sinds 2012 is Carel de voorzitter van het Verrassende PlatteLand van Cuijk. Het Verrassende PlatteLand van Cuijk kent ruim 60 leden, van Land van Cuijkse pleisterplaatsen en overnachtingsmogelijkheden tot leveranciers van streekproducten. Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Sporen van de Oorlog en lid van het Algemeen bestuur van het RBT-LvC.

"Ik blijf het mooi vinden om mijn steentje bij te dragen met het ondersteunen van mensen die bezig zijn met het ontplooien van activiteiten voor onze gemeenschap, maar ik kan ook ontzettend genieten van het tuinieren en het telen van lekkere verse groenten uit eigen tuin", besluit Carel.