Spataderen wordt door veel mensen beschouwd als een vervelend probleem dat er vooral ‘lelijk’ uitziet. In het Flebologisch Centrum Grave zijn alle behandelmethoden mogelijk.

Spataderen (varices) zijn uitgezette bloedvaten. Ze zijn meestal duidelijk zichtbaar als blauwpaarse, kronkelende bloedvaten. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van spataderen is erfelijke aanleg. Daarnaast spelen hormonen een rol. Vrouwen hebben er daarom meer last van dan mannen. Ook mensen die voor hun beroep veel moeten staan, hebben meer kans op spataderen. 

Specialistische kennis

Het Flebologisch Centrum in Grave is een behandelcentrum, gespecialiseerd in de behandeling van spataderen. De huiselijke sfeer en de korte wachttijden zijn grote pluspunten. Maar vooral de specialistische kennis van behandelend dermatologen en de uitgebreide behandelmogelijkheden zijn doorslaggevende redenen om voor het Flebologisch Centrum Grave te kiezen. Het team bestaat uit drs. W. van Gent (vaatchirurg ), dr. P. van Neer (dermatoloog/ fleboloog gepromoveerd in 2007 op spataderen), drs. A. van Dijken (fleboloog) en I. Toonder (vasculair consulent). Patiënten kunnen, met een verwijzing van hun huisarts, binnen twee weken terecht voor een eerste afspraak.

Behandeling 

Een spataderbehandeling bestaat vaak uit een combinatie van behandelingen. De keuze voor een behandeling is afhankelijk van het onderliggende probleem, de soort spatader, de ligging en de klachten. In het Flebologisch Centrum kunnen we iedere behandeling uitvoeren. We zijn dus altijd in staat om de patiënt te helpen. Na behandeling verdwijnen de klachten vrij snel. Normaal gesproken kunnen patiënten direct na de behandeling weer aan het werk.

Complicaties

Wanneer spataderen niet worden behandeld, kunnen complicaties optreden. “Dikke enkels, diverse huidproblemen (zoals pigment vlekken en eczeem) en in het uiterste geval een open been. Zover hoeft het helemaal niet te komen. Juist in het beginstadium is een goede behandeling uiterst effectief en kan ergere klachten voorkomen.”

Symptomen/klachten spataderen

  • moe, loom en zwaar gevoel 
  • rusteloze benen ('restless legs') 
  • pijn 
  • bloeden uit de spatader (bijvoorbeeld na stoten) 
  • Oedeem (vocht in de benen)

Meer informatie over behandelmethodes en procedures: www.spataderen-fcg.nl en telefonisch: 0486 - 42 00 96. Het Flebologisch Centrum Grave is een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) en goedgekeurd door het ministerie van VWS en in het bezit van het ZKN-keurmerk.

Flebologisch Centrum Grave
Klinkerstraat 8-10
5361 GW Grave
0486 - 42 00 96
www.spataderen-fcg.nl