Op zaterdag 17 september van 15.00 tot 17.00 uur organiseert Natuurmonumenten een excursie in de Langenboomse bossen. Natuurmonumenten is dit jaar gestart met het aanplanten van bos; loofbomen krijgen steeds meer kans in dit voormalige productiebos vol dennen.

Tijdens deze excursie krijgt u een toelichting over de visie op dit natuurgebied en het aangrenzend gebied De Kuilen.

Gevarieerde soortensamenstelling 

Bospercelen met Amerikaanse eik en douglasspar zijn omgevormd naar een bos met een meer gevarieerde soortensamenstelling. Zomer- en wintereik, hazelaar, gewone beuk, haagbeuk, zoete kers en winterlinde vinden er hun thuis. Met name lindes en de hazelaar zorgen bij bladval voor een dun strooiselpakket, omdat de bladeren goed afbreken, een ideale bodemverzorger.

Open plekken

Ook worden er open plekken in de bossen gecreëerd, zodat op de bodem meer licht valt en de natuurlijke verjonging wordt gestimuleerd. Dood hout mag blijven liggen en de bomen krijgen meer ruimte. Hierdoor ontstaat er een grotere variatie in de plantengroei. Vooral insecten profiteren van zo’n natuurlijker bos en daarmee ook allerlei vogels en kleine zoogdieren.

Praktische informatie 

  • Wanneer: zaterdag 17 september 2016
  • Tijd: 15.00 - 17.00 uur
  • Vertrekpunt: Bankje aan de Heideweg in Langenboom
  • Kosten: De toegang is gratis

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bart van der Aa, boswachter Noordoost Brabant & Mook, 06 - 54 29 53 48, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.