Dit jaar naam Marianne van Heijningen van Belevingsboerderij de Nieuwenhof in Mill het initiatief een pop- up dorpsmoestuin te beginnen. Omdat er wat vragen bij haar kwamen over hoe het werkt, gingen we even langs aan de Nieuwenhofweg voor een toelichting.

“Veel mensen weten wel al hoe het werkt,” vertelt Marianne, “maar een extra toelichting is altijd goed. Na een wat trage start is de tuin ongelofelijk mooi opgekomen. Het is een 8000 m2 moestuin aan één stuk. Een zogenaamde permacultuur wat simpel gezegd inhoudt dat het een tuin is met organische vormen waarin roterend aangeplant wordt. Belangrijk element is dat een permacultuurtuin een eetbaar bos zou kunnen worden waarmee je uiteindelijk een hele gemeenschap van voedsel zou kunnen voorzien.” Deze tuin is met o.a. biologisch plant en zaaigoed aangeplant in lotusbladvormen.

“Er zijn vrijwilligers, helaas nog wat weinig, die helpen met schoffelen en in ruil daarvoor mooie onbespoten groenten mee naar huis krijgen. De oogstgenoten zijn mensen die dit jaar 200 euro per gezin betalen om alleen maar te hoeven komen oogsten, vers van het land. Deze mensen vinden het geen probleem dat het overschot van de tuin wekelijks naar de voedselbank gaat.” Op woensdag worden de groenten vers van het land geoogst en in kratten gedaan en worden de kratten tussen 10 en 12 opgehaald door vrijwilligers van de voedselbank zodat de dag daarna verse groenten kunnen worden uitgegeven.

Speciaal op het wat nattere gedeelte van het land is aan de weg een strook ingezaaid met bloemen voor de bijen. Marianne: “Dat omdat die het op dit moment al moeilijk genoeg hebben en zonder bijen geen bestuiving en geen honing. Maar jammer genoeg lijkt dat voor een aantal mensen reden om aan te nemen dat dit weer een gratis pluktuin is. Daar heb je niet zoveel aan omdat dit allemaal bloemen zijn die het maar heel kort doen in een vaas en het is op particulier initiatief ingezaaid dus mijn verzoek is om ze niet te plukken.”

Iedereen die interesse heeft om te komen kijken en/of zich aan te melden als vrijwilliger is van harte welkom. In het weekend kan men tussen 11 en 17 uur in de rietgedekte stal vragen om een rondleiding met uitleg. Dat kan bijvoorbeeld al komend weekend 8 en 9 oktober of volgend weekend 15 en 16 oktober.

Interesse voor een lidmaatschap? Of graag willen helpen?

Info op 06 - 36 14 03 30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..