Afgelopen vrijdag vierde men op basisschool 'de Schare' in Sint Hubert de 'Kinderboekendag'. Het begon met een ludieke opening door meester Harry en juffrouw Elma, waarvan er een oud opaatje en de ander een kind van 10 speelde.

Daarbij werd het verschil tussen vroeger en nu voor iedereen goed duidelijk. Daarna ging iedereen in de eigen klas aan de slag met het thema van de kinderboekenweek: Voor altijd jong!

“We hebben voor dit thema een beroep gedaan op de opa's en oma's van de kinderen,” vertelt leerkracht Harm Litjens. “Verschillende opa's en oma's hebben op school voorgelezen uit boeken van weleer, verteld over hoe het vroeger was, maar ook muziek gemaakt en spelletjes van vroeger gespeeld met de kinderen. De opa's en oma's vonden het erg leuk en gezellig en ook voelden men zich weer even helemaal kind. Maar ook de kinderen genoten zichtbaar van deze leuke activiteiten.”

Maar speciaal was het bezoek van mevrouw Drieka van Tienen. Zij is met haar 102 jaar de oudste inwoonster van Sint Hubert. Harm: “Zij kwam bij verschillende groepen vertellen over hoe het héél lang geleden was. De kinderen mochten vragen aan haar stellen en 'oma van Tienen' probeerde dan zo goed mogelijk antwoord te geven aan de kinderen. Dat viel niet altijd mee, want als je 102 bent kun je natuurlijk niet meer alles onthouden.” Maar op de meeste vragen kon ze toch een goed antwoord geven, waardoor de kinderen echt een idee kregen hoe het leven er zo'n 100 jaar geleden uit zag. “Dus zonder email, maar met brieven of gewoon even op de koffie. Dus zonder friet, maar gewoon elke dag aardappelen. Dus zonder auto, maar gewoon overal op de fiets of lopend naar toe reizen. Dus zonder afspraakjes na school, maar werkend op het land van je vader. Dus zonder kleding kopen in de winkel, maar zelf maken.”

Op de foto 'oma van Tienen' met de kinderen van groep 1/2 van basisschool 'de Schare'. “Het verschil tussen de kinderen en 'oma van Tienen' is hier dus bijna 100 jaar. Wat erg bijzonder is.”

Leerkrachten en kinderen kijken met een zeer tevreden gevoel terug op deze speciale dag. “En willen bij deze nogmaals alle opa's en oma's hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan deze mooie dag. Op deze dag was iedereen op 'de Schare' 'Voor altijd Jong.”