Twee jaar geleden waagde Monique Graat de bekende sprong in het diepe met het initiatief ‘Even Monique bellen’. Het idee was: ‘heeft u een hulpvraag, dan kunt u haar inschakelen’. Het bleek een gouden greep, de behoefte naar dergelijke initiatieven blijkt groot.

Twee jaar geleden was het inschakelen van betaalde (zorg)hulp van buitenaf in deze omgeving nog redelijk nieuw. De zorg was echter volop in beweging, de vanzelfsprekendheid dat iemand een beroep kan doen op zorghulp is niet meer. Met name ouderen met een hulpvraag zijn voor Monique een belangrijke doelgroep gebleken. “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat eenzame ouderen regelmatig hun huis uitkomen en sociale contacten hebben”, vertelt Monique. “Ik kan ze vervoer bieden, begeleiden bij dokters- of ziekenhuisbezoek, met ze gaan winkelen, gezellig gaan wandelen, voor ze koken of simpelweg een luisterend oor bieden. De hulp en het gezelschap die ik bied, is voor hen echt een meerwaarde. Het biedt hen vertrouwen, veiligheid en zekerheid.”

Zorgvrager de heer Janssen uit Sint Agatha is blij met de zorg die Monique hem twee ochtenden in de week biedt. Met slechts vijf procent gezichtsvermogen en geen naaste familie in de buurt zijn deze twee ochtenden een verrijking. “Volgens de Thuishulp heb ik recht op slechts drie keer tien minuten zorg in de week. Mijn dochters zijn op zoek gegaan naar een alternatief en kwamen bij Monique terecht. De klik was er direct, dat is erg bijzonder. Samen doen we boodschappen, we maken een wandeling, drinken in ons vaste cafeetje in Cuijk een kopje koffie en Monique leest me vaak wat voor. Ik verheug me elke keer weer op het moment dat Monique komt, terwijl haar komst voor mijn kinderen de nodige rust biedt.”

Sinds kort beschikt Monique over een rolstoelauto, een aanvulling op haar werkzaamheden. “Nu kunnen we ook mensen in een rolstoel begeleiden naar bijvoorbeeld dokter of ziekenhuis. Maar het biedt ook de mogelijkheid om met mensen in een rolstoel wat verder van huis te gaan voor een wandelingetje.” Monique kijkt tevreden terug op de eerste twee jaar ‘Even Monique bellen’. “De start was onzeker, maar al snel werd duidelijk dat er grote behoefte is aan dergelijke initiatieven. Het belangrijkste is een goede ‘klik’ tussen mij en m’n cliënten. Bovendien behouden mijn cliënten altijd hun zelfstandigheid, iets waar ze vaak behoefte aan hebben. De cliënt bepaalt zelf wanneer ze welke hulp nodig hebben en welke rol ik daar in kan spelen. Ik bied zorg op maat.”

Monique staat zeven dagen in de week – ook op zon- en feestdagen – klaar voor mensen met een hulpvraag. Heeft u hulp nodig? Dan kunt u ‘Even Monique bellen’. Een e-mailtje sturen kan natuurlijk ook.

Even Monique bellen
Sint Anthonis
06 - 27 16 40 12
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.