Soms hoor je weleens, zij krijgen veel voor hun kiezen. Een voorbeeld daarvan is zeker het gezin van Toon en Jeannette van Balkum.

Toon (46 jaar) woonde tot 1997 in Mill. Sinds die tijd woont hij met zijn vrouw Jeannette (42 jaar) in Wllerlooi. Ze hebben een zoon Davy van 11 jaar. Samen runnen ze een klein transportbedrijf wat ze van de ouders van Jeannette hebben overgenomen.

Ziekte

In juni 2015 werd bij Toon alvleesklierkanker vastgesteld. Na een operatie en chemo gaat het nu goed, al leeft men van scan naar scan. Maar 5 jaar geleden werd bij zijn vrouw Jeannette PPMS (Primair Progressieve Multiple Sclerose) geconstateerd.
“sinds die tijd ben ik veranderd van actief vrachtwagenchauffeur naar een rolstoelafhankelijk persoon,” vertelt Jeannette. “Mijn lichamelijke  toestand gaat helaas alleen maar achteruit. Na mijn diagnose heb ik alle in Nederland geregistreerde medicijnen geprobeerd, zonder succes. Helaas ben ik hier in Nederland volledig uitbehandeld en mijn vooruitzichten, daar wil en durf ik eigenlijk niet te veel aan te denken.”

Hoop

Opeens kwam er afgelopen jaar een klein lichtje in de duisternis. Door contacten met lotgenoten en ook via het nieuws, (o.a. via RTL Late Night), werd Jeannette bekend gemaakt met een mogelijke behandeling, namelijk HSCT. “HSCT staat voor Hematopoïetische Stamceltransplantatie. Bij deze behandeling wordt door middel van het uitnemen van stamcellen, chemotherapie en een stamceltransplantatie het immuunsysteem als het ware opnieuw gereset. Deze behandeling kan MS stoppen of vertragen. De resultaten laten in 80 % van de gevallen een verbetering zien.” Door een HSCT-behandeling zou Jeannette geholpen kunnen worden, maar deze wordt in Nederland niet uitgevoerd. De behandeling wordt momenteel uitgevoerd in o.a. Zweden, Rusland, Mexico, Singapore en sinds kort ook in Spanje.

Geen vergoeding

Deze behandeling zou voor Jeannette zeer geschikt zijn. Dus gaan zou je zeggen. Jeannette: “Nu komt echter mijn probleem, de behandeling word niet door een ziektekostenverzekering vergoed. Erg frustrerend, want als ik bedenk, hoeveel de overheid (gezondheidszorg) aan mij kwijt zal zijn indien ik achteruit blijf gaan, dan denk ik dat ze beter in deze behandeling zouden kunnen investeren. Maar ja, het is een feit, geen vergoeding en daar moeten we het mee doen. De kosten voor een behandeling bedragen ca. € 80.000,- tot € 100.000, Voor ons en de meeste mensen, een immens bedrag.”

Crowdfunding

Jeannette en Toon kunnen dit bedrag niet zelf betalen. Ook een lening hiervoor afsluiten is niet gelukt. “We hebben daarom onze pijlen gericht op crowdfunding, waarmee we hopen een financiële ondersteuning te krijgen, waardoor ik mijn behandeling wel kan financieren.” Hun zoon Davy zet ook alles op alles en startte onlangs een flessenactie. Dit kreeg via L1 en ook RTL4 al heel wat aandacht.

Meer weten, het hele verhaal lezen of Jeannette en Toon financieel steunen?

Bekijk de site: http://jetontour.jimdo.com.
Bekijk via de volgende link de reportage over de flessenactie van Davy op L1: http://l1.bbvms.com/view/standaard/2710115.html.