De hele maand oktober stond op onze BSO in kindcentrum Mill het thema brand centraal. De kinderen speelden brandweerspelletjes in de speelzaal en dachten na over moeilijke vragen als wat ga ik als eerste doen als er brand is.

Waarom is dat belangrijk en wat is een evacuatie eigenlijk? Natuurlijk hebben de kinderen deze ook echt geoefend. Onaangekondigd, want wij als pm-ers willen goed voorbereid zijn. Dus met verfschorten aan of op sokken wisten de kinderen in korte tijd allemaal veilig op onze verzamelplek te komen. De oudste kinderen keken ietwat bedenkelijk en begrepen dat dit dus een oefening was, want waarom ligt er anders nog een klein kindje gewoon in bed te slapen? Maar voor de jongste kinderen was het ook een beetje spannend. Want: "mijn broertje is nog op het kinderdagverblijf". "Mijn schoenen staan nog binnen, en er zitten net nieuwe veters in".

Als hoogtepunt van dit, toch wel belangrijke thema zijn alle BSO kinderen samen met de pm-ers maandag 17 oktober naar de brandweerkazerne in Mill geweest. De papa's van 2 kinderen op onze BSO werken daar, samen met overige collega's werden de kinderen hartelijk ontvangen. Er was volop tijd om vele vragen te beantwoorden en de kazerne van binnen te bekijken. De kinderen mochten in de brandweerauto's plaatsnemen en zelf proberen om te blussen op een speciaal bord waar uitgezaagde vlammen omver gespoten mochten worden. Uiteraard mochten de kinderen ook de brandweerkleding passen. Poeh, dat viel niet mee, zoveel extra kilo's op die kleine schoudertjes. Als de kinderen al bewondering hadden voor deze stoere mannen en vrouwen, dan is dit op deze dag zeker nog verder uitgegroeid.

Met een echt embleem van de brandweer gingen alle kinderen vol indrukken weer terug naar de BSO en werden de ouders aan het eind van de dag door hun kind geïnformeerd over het belangrijke werk van de brandweer in Mill.